Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Belfld

Meghalt Andy Vajna

2019.01.21

Meghalt Andrew G. Vajna, vagy ahogy szó szerint az egész világ hívta, Andy Vajna. Hollywood egyik legsikeresebb producere, a magyar filmgyártás - minden túlzás nélkül - páratlan tekintély és páratlan siker újraformálója, a TV2 tulajdonosa.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. Élete maga az amerikai álom – és a magyar álom, a magyar tehetség, st, minden túlzás nélkül a magyar zsenialitás története. Gyerekként megy ki Amerikába, ott páratlanul sikeres lesz, majd kivételes tudását átadja, visszaadja nemzetének.

Csodálatos életút az övé. Kevés hollywoodi producernek sikerült, hogy egyszerre készítette a legnagyobb hollywoodi úgynevezett blockbustereket (azaz a kivételes kasszasikereket) és rendkívül értékes mvészfilmeket. Andy Vajna Terminátor 2-je az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb sikere, Rambo figurájának megteremtése és a Rambo-filmek készítése szintén elképeszt siker volt. Ahogy a Total recall is.

De olyan, kivételes mvészi érték filmeket is produkált, mint Alan Parker Angyalszíve Robert De Niro és Mickey Rourke fszereplésével, vagy Oliver Stone sokszoros Oscar-jelölt Nixonja, Anthony Hopkinsszal a címszerepben. Páratlanul értett a filmezéshez és a mvészethez is. Andy Vajna egyszerre volt üzletember, klasszikus hollywoodi producer, és igen, mvész is.

A kommunizmus bukása eltt nem sokkal Magyarországra hozta Schwarzeneggert, mert itthon forgatta a Vörös zsarut, késbb Alan Parker Evitáját is itthon forgatta, Madonnával. A magyar filmgyártást tehát elször így segítette: hollywoodi szuperprodukciókat forgatott itthon, ezzel magyar filmkészítk ezreinek adott munkát.

A kilencvenes évek második felében elhatározta - és amit elhatározott, az mindig úgy is lett - , hogy megmutatja, lehet magyar sikerfilmet is készíteni. Ez lett A miniszter félrelép. A film a legismertebb magyar színészeket vonultatta fel, kiemelked sikerrel.

A 750 000-es mozis és többmilliós televíziós nézettségével minden létez magyar rekordot megdöntött.  

Az 56-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójára pedig elkészíttette a Szabadság, szerelem cím filmet - amit személyesen levetített Bush elnöknek is Washingtonban.

2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök a magyar filmgyártás megújításával bízta meg, kormánybiztos lett. És minden túlzás nélkül csodát tett a magyar filmmel. Amit kinevezésekor ígért, annak a sokszorosát teljesítette végül. Nagy közönségsikereket és nemzetközi eredményeket ígért. Az eredmény: visszajöttek a nézk a magyar mozikba, elképzelhetetlenül magas nézettség (és jó) magyar közönségfilmek és fantasztikus nemzetközi sikerek. 

Két Oscar-díj, egy Oscar-jelölés, Golden Globe-díj, Bafta, cannes-i nagydíj és más cannes-i díjak, berlini Arany Medve, Karlovy Vary-i gyzelem, velencei díj - és a sor hosszan folytatható.

A Vajna vezette idszak alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek eddig összesen több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el, és a Magyarországon gyártott külföldi filmek száma is elképeszten n.

Hollywoodi filmek sorát forgatták itt - aki addig esetleg nem tudta volna, kicsoda is Andy Vajna, mit jelent a világ filmmvészetében, ebbl könnyen megértette. A legnagyobb hollywoodi sztárok keresték barátságát, a vele szoros kapcsolatban lev Schwarzenegger, Stallone, Robert De Niro vagy Antonio Banderas mellett mindenki számára kiderült, milyen elképeszten tiszteli Andy Vajnát például Angelina Jolie, Jeremy Irons vagy Tom Hanks. De ami ennél sokkal fontosabb: ezzel is hazáját, Magyarországot szolgálta, dollár százmilliókat hozva Magyarországra, és közben filmesek ezreinek munkát és tapasztalatot adott.

 

2015-tl a TV2 tulajdonosa is, és mint mindenben, természetesen ebben is sikeres volt, tavaly a TV2 csoport megelzte riválisát.

Andy Vajna, a páratlanul sikeres és tehetséges ember 74 éves volt. Egy nagy filmkészít, egy nagy magyar mvész távozott.

Hollywood, az amerikai filmgyártás történelmét és sikereit és a magyar filmgyártás új aranykorát nem lehet már sohasem megírni, leírni Andy Vajna nélkül.


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek