Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Ingatlan

A lakspiac jelents lassulsra szmt az Ecostat

2007.05.17

 A lakspiac jelents lassulsra szmt az Ecostat Az ingatlanpiac 2002-2005-ben lnk, dinamikus s kiegyenslyozott bvlst, 2006-ban fokozatos lassuls kvette – lltja legfrissebb Ingatlanbaromterben az Ecostat. A teljestmnyek sszettele folyamatosan vltozott, az ingatlanforgalom s az j ltestsek 2005-ben rtk el cscspontjukat.

A laksptsek volumene magas volt, az irodapiac virgzott, a szllodapts, a kereskedelmi s ipari ingatlanok ltestse ekkor tetztt. 2006-ban sem az ingatlanok ptse, sem a forgalmazs nem rte el a 2005. vi magas szintet. A lakspts volumene jelentsen visszaesett, ezt csak rszben kompenzlta a piac ms szegmenseinek teljestmnye.

Romlik a krnyezet

A laksptsi boom 2000-ben vette kezdett, amely az tadott laksok szmban egy vvel ksbb jelentkezett. A nvekeds dinamikja gyors s jelents volt, a korbbi 20-22 ezres lakstads nhny v alatt vi 40 ezer fl emelkedett. A cscsot 2004-ben rtk el 44 ezres laksszmmal. A szksgess vlt kltsgvetsi kiigaztsok hatsra a ltestsek dinamikja lassan mrskldtt, 2005-ben 41 ezer, 2006-ban 34 ezer j laksra adtak ki hasznlatba vteli engedlyt. 2007-ben a lakspiac fejldsnek jelents lassulsval szmol a kutatintzet. Rszben azrt, mert a mennyisgi lakshiny az elmlt vek magas teljestmnye eredmnyeknt rezheten cskkent, rszben pedig azrt, mert a kamatfelttelek s a piaci felttelek miatt a befektetsi, brbeadsi cl lakspts jelentsen mrskldtt.

A lakspts pnzpiaci feltteleit rtkelve az Ecostat szakrti gy ltjk, hogy a hitelignyls cskken trendje folytatdik, a devizahitelek tlslya fennmarad, a feljtsok, korszerstsek nvekedsvel az llamilag nem tmogatott hitelek arnya n.

Az elemzs kszti sszessgben azzal szmolnak, hogy 2007-ben az ingatlanok s laksok ptse s rtkestse tovbb lassul, az rak pedig az tlagos inflcit kzelt mrtkben emelkednek. A termszetes szemlyek ltal ltestett s finanszrozott 18 ezer laks idn is felpl, s a vllalkozk laksptsi kedve s lehetsge is fokozatosan javulhat. Mg mindig sok az rtkestsre vr laks, a nagyfok krbetartozs miatt a kis- s kzepes vllalkozk forgtkje kimerlt, ebben a piaci szegmensben a ltestsek, beruhzsok visszaesse vrhat. 2006-ban 34 ezer laks plt, 7 ezerrel kevesebb az elz vinl. A negyedik negyedvi teljests magasabb volt a vrtnl. A jelenlegi felttelek s krlmnyek mellett 2007-ben 30-32 ezer j laks tadsval lehet szmolni, az engedlyezs visszaesse remlhetleg megllt.

Mlyponton az index

Az ECOSTAT 2007 els negyedvi Ingatlanbaromter rtke 42,5 szzalk, az ingatlanpiac szerepli az v els fl vben – az nkormnyzatokat kivve – egyrtelm cskkenst vrnak. Ez az rtk az eddigi legalacsonyabb, s jl tkrzi az ingatlanpiac alacsony kereslet-knlati helyzett. Az igen kedvez hitelkonstrukci megsznsnek negatv hatst 2006-2008. vekben szenvedtk, illetve szenvedik el a beruhzk s a kivitelezk. A kltsgvetsi kiigazt intzkedsek hatsra tmenetileg a lakossgi jvedelmek relrtke is kisebb lesz.

Az Ecostat felmrse szerint a lakossg tovbbra sem kezd nagyarny laksptsbe s ingatlanvsrlsba, a mennyisgi ignyeket nvekv mrtkben a minsgi cserk vltjk fel. A vllalatok tovbbra is bizonytalanok ingatlanvsrlsaik s az ingatlanokba trtn befektetseik tern. A legoptimistbbak 2007 elejn is az nkormnyzatok, amelyek tbb ingatlan-beruhzst s -feljtst terveznek a kvetkez fl vben, mint amennyit megvalstottak a korbbi idszakokban.

Az ingatlan-fejleszt cgeket tovbbra is negatvan rinti mind a lakossgi, mind a vllalati szfra megszortsai. Fkpp a lakossgi laksptsek cskkense miatt az ingatlan-beruhzk ingatlan-konjunktra elrejelzse a 2007 v els negyedvben 0,9 szzalkponttal alacsonyabb, az elmlt v negyedik negyedvi rtknl. A kvetkez fl vi tervek szerint a legtbb ingatlanpts s feljts a megyeszkhelyeken s a vidki vrosokban lesz. A kvetkez fl vben a fvrosban a korbbinl kevesebb, Budapest nem zldvezeti rszein a jelenleginl jval kisebb terletet rintve ptkeznek majd a beruhz cgek.

remelkeds

Az ingatlanpiac szerepli 2007-re tovbbra is az elre jelzett inflcinl magasabb rnvekedst prognosztizlnak. Az elz negyedvben 6-10 szzalk kztt mozgott a vrt rnvekeds, 2007 els negyedvben is ehhez hasonl nagysg, az inflci mrtkt tovbbra is meghalad – ves szinten – 6,7-10 szzalkos remelkedst vlelmeznek a vllalkozsok.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek