Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Brexit: megint leszavazott minden javaslatot a brit parlament

2019.04.02

A brit EU-tagság megsznésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház hétf éjszakai szavazásán.

John Bercow házelnök hétfn kora este – egyszemélyi döntési jogkörénél fogva – kiválasztotta azokat a javaslatokat, amelyek a ház elé kerülhetnek úgynevezett indikatív – vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag egyelre nem kötelez – szavazásra.

A négy javaslat ez volt:

  • A kormány köteles lenne átfogó és állandó jelleg vámuniós viszonyrendszer kialakítására az EU-val a Brexit után.
  • Az Egyesült Királyság a kilépés után is az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja maradna.
  • Bármilyen típusú Brexit-megállapodás parlamenti elfogadása esetén a kormánynak népszavazást kell kiírnia az adott egyezményrl, mieltt a megállapodás életbe léphetne.
  • És végül nem lehet megállapodás nélkül kilépni, akkor sem, ha emiatt vissza kell vonni a Brexitet.

Ezeket a javaslatokat szavazták most le egyenként. A legközelebb a megszavazáshoz a vámuniót fenntartó javaslat járt, ezt mindössze három szavazat többséggel szavazták le (273-276).

 

Ennek megszavazása sem jelentett volna végleges megoldást a válságra. Nemcsak azért, mert ez nem kötelez érvény szavazás volt, hanem azért is, mert ezt még az EU-nak is el kellene fogadnia. 

Az EU-val novemberben elért 585 oldalas hivatalos Brexit-megállapodást és a hozzá kapcsolódó - a jövbeni kétoldalú kapcsolatrendszert egyelre vázlatosan körvonalazó - politikai nyilatkozatot a londoni alsóház elször január 15-én, a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fs többséggel, a március 12-i második szavazáson 149 fs többséggel utasította el.

A konzervatív párti brit kormány múlt pénteken harmadszor is a ház elé terjesztette a Brexit-megállapodást - leválasztva róla a politikai nyilatkozatot -, ám a képviselk ezúttal 58 fs többséggel ismét elutasították az egyezményt.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján pénteken, a harmadik szavazás napján közép-európai id szerint éjfélkor megsznt volna, de Theresa May miniszterelnök már a Brexit-megállapodás második alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

A március végi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidig, vagyis péntek éjjelig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Miután azonban ez nem történt meg, érvényét vesztette a rendezett brit kilépésre megállapított május 22-i határid,és életbe lépett egy új: Londonnak immár április 12-éig, vagyis jöv péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határid meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Az április 12-i határid meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása.

Az elmúlt napok alsóházi szavazásai nyomán a Brexit-folyamatban teljes patthelyzet állt be: jelenleg nincs elfogadott megállapodás a kilépés feltételeirl, a ház kétszer elvetette az összes beterjesztett alternatív megoldást is, és az utóbbi hetekben több szavazáson nagy többséggel a megállapodás nélküli kilépést is elutasította.

 

A megállapodás nélküli Brexit kockázata azonban nem sznt meg. Ha ugyanis a jöv pénteki határidig nincs elrelépés a további Brexit-menetrend ügyében, és ha az EU a Brexit-határid újabb halasztása fejében ragaszkodik a brit részvételhez az EP-választásokon, ám ezt a brit kormány elutasítja, akkor jöv pénteken a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megsznhet.


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek