Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Kultra

21 magyar klasszikust mutatnak be a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2019.09.04

Több mint 100 filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált, egészestés magyar alkotást mutat be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratonon. A Bazilika eltt ingyenes szabadtéri vetítésen lesz látható Jankovics Marcell Fehérlófia cím rajzfilmje és az els magyar rockopera, az István, a király filmváltozata.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megrzését szolgáló digitalizálási és filmrestaurálási programot. Ennek keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönheten évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg, mintegy harminc szakember részvételével. A filmek alkotói, operatrei, hangmérnökei, rendezi is közremködnek az alkotások hangfelvételeinek és látványvilágának korh rekonstrukciójában. A program keretében 2017-ben sor került többek között a Fábri Zoltán-életm, 2018-ban Szabó István és Sára Sándor filmjeinek, 2019-ben pedig Mészáros Márta életmvének felújítására.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton msorra tzi a magyar filmtörténet frissen restaurált, kiemelked alkotásait. Mészáros Márta Örökség cím filmje lesz a nyitófilm az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Látható lesz az 1930-as évek sikerfilmje, a Meseautó, Perczel Zita unokájának bevezetjével, és a film világát megidéz kiállítás is kapcsolódik a bemutatóhoz. Gaál István Sodrásban, Zolnay Pál Fotográfia, Jankovics Marcell Fehérlófia és János vitéz, Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra, Tarr Béla Kárhozat cím filmjei és Törcsik Mari kivételes alakításaival Maár Gyula Teketória cím rendezése is újra nagyvásznon lesz látható a Film Maratonon.

A Balázs Béla Stúdió és az Új Zenei Stúdió együttmködésének jeles avantgárd darabjaiból is látható lesz egy felújított összeállítás, melyet egy elektroakusztikus ráadáskoncert követ, Jeney Zoltán és Vidovszky László összeállításában a Toldi moziban.

A világhír Udo Kier jelenlétében lehet megnézni az Uránia Nemzeti Filmszínházban Bódy Gábor Psyché cím filmeposzát, melynek eddig nem látott próbafelvételeit is láthatja a közönség a vetítés eltt.

A magyar rock és underground olyan kultfilmjei is msoron lesznek, mint Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok!, Gothár Péter Megáll az id, Szomjas György Kopaszkutya, Xantus János Eszkimó asszony fázik, a Rocktérít vagy a Kádár-korszakot ironikus idézjelbe tev Csinibaba cím Tímár Péter-film alkotásai. Számos film vetítését beszélgetés követi az alkotókkal, restaurátorokkal.


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek