Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

A lusta, de kombinatv dikok is jk lehettek az rettsgin

2006.05.19

 A lusta, de kombinatv dikok is jk lehettek az rettsgin120 ezer dik 520 ezer rettsgi vizsgt tesz le idn, ezeknek alig tz szzalka (46 340) emelt szint. Az idn vgzk, teht rendes rettsgit tev dikok 6,7 szzalka rugaszkodik neki egy vagy tbb emelt szint vizsgnak, ami 75 szzalkkal magasabb a tavalyinl. A kzp s emelt szint vizsgk ketts rendszere tavaly nem csak a dikokat, de a tanrokat is megzavarta, idn azonban mr mindenki jobban kiismerte magt. A gyri Rvai Mikls Gimnziumban pldul elg volt egy igazgati tjkoztat ra egy httel az rettsgi vizsgk kezdete eltt, amellett, hogy v kzben az osztlyfnkkk folyamatosan vlaszoltak a krdsekre.

Emelt szint az elitegyetemekre

A dikok sajt maguk vlaszthatnak, hogy a viszonylag knnyebb, kzpszint rettsgit rjk, vagy a nehezebb emelt szint feladatokat, amelyekrt viszont ht pluszpont jr, gy nagyobb bejutsi esllyel indulnak a npszer szakokon. A hazai lbolyba tartoz gyri Rvai Gimnziumban jval tbben vlasztottk az emelt szintet egyes trgyakbl: matematikbl 25 szzalkkal tbben, mint 2005-ben, de sokan trtnelembl s biolgibl is megprbltk a nehezebb vizsgt.

A dikok ltalban azt a hvelykujj-szablyt kvetik, hogy a kzpszint elg a fiskolra vagy egy gyengbb egyetem alapkpzsre, mg az emelt szintet az ersebb egyetemekre felvtelizk vllaljk be.

A kombinatv gyerekek is sikeresek

A gyri gimnziumigazgat szerint az idei vizsgk nem voltak nehezebbek a tavalyinl, de a korbbi rendszernl sem. „A szorgalmas gyerekek mindkt rendszerben jk – mondta Horvth Pter - De azoknak is jk lettek az eredmnyeik, akik lustbbak - ltalban a fik - viszont j a gondolkodsi, kombincis kpessgk.”

A tanr matematika feladatsorokat javtott, vlemnye szerint a kzpszint egyszer volt, de az emelt szinten voltak olyan feladatok, amelyek a tmk kombincijra pltek. Mindehhez pedig rtelmezni kellett a szveges feladatokat.” A matematikt Dobos Nikolett, a Fy Andrs Kzgazdasgi Szakkzpiskola dikja is knnynek tallta, a magyarrral viszont akadtak gondjai. „Sem Mrai Sndort, sem Vajda Jnost nem tanultuk rn, Juhsz Gyulval is alig foglalkoztunk.” A hrom szerz kzl pedig ktelez volt vlasztani egyet, s elemezni a megadott mvet.

A szndk j, mg ki kell forrnia

A tavaly bevezetett ktszint rettsgi-felvteli vizsga tbbves reformfolyamat eredmnye. Az j rendszerben elszr tavaly maturlknak nem csak ahhoz kellett hozzszokniuk, hogy trtnelembl van rsbeli, hanem a megvltozott kvetelmnyrendszerhez is. A lexiklis tudssal szemben a kpessgekre, nll gondolkodsra kerlt a hangsly. A reformot ellenzk egyik rve, hogy tl nehz lesz a vizsga, nem llta meg a helyt, nemhogy ntt, hanem cskkent a buksok szma. Az sem bizonyosodott be, hogy klnsen nehezek lettek volna a feladatok, az rettsgi tlaga ugyanis 2005-ben 3,66 volt, a 2001-2003-as tlag pedig 3,5. A harmadik kritika, ami a rendszert rte, az Alkotmnybrsgig jutott: a pontszerzsi kiskapuk kihasznlsval elnybe kerlhettek a rgebben rettsgizk, gy, hogy kockzat nlkl vghattak neki a – legalbb kzepes eredmny esten – ht pluszpontot r emelt szint rettsginek.

Gyermekbetegsgei mg mindig vannak a rendszernek. „Pldul mg nem elg jk a feladatok, s tl engedkenyek a javtsi tmutatk is” – mondta Horvth Pter. Az igazgat hozztette, a feladatokban voltak olyan rszpontszmok, amiket rtelmetlen megadni, mert nem valdi tudst takarnak. A rendszer msik gyenge pontja a szbeli vizsga, itt ugyanis nem lehet kikszblni az emberi tnyezt. A hromtag bizottsgok rtkelsben biztos, hogy lesznek eltrsek, olyan sztenderdizlt biztosan nem lehet, mint amikor az egyetemeken felvteliztek a dikok. „A szndk j, de mg ki kell forrnia az j rendszernek” – sszegzett Horvth Pter. Hozztette, a gyakorlati lebonyoltsban mg sok vltoztatsra van szksg.

vissza
 

Partnereink

Hirdetsek