Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Drgul a felsoktats

2006.08.17

 Drgul a felsoktats Akit a rendes felvteli eljrs sorn nem vettek fel, az a mlt ht vgig mg megprblkozhatott a ptfelvtelivel. A gyorstott eljrs alatt azonban mr csak egy, ltalban kltsgtrtses helyre lehetett jelentkezni, augusztus 11-ig. A Budapesti Kommunikcis Fiskoln (BKF) pldul a jv hten kezddik a glyatbor, ezrt a felvteliket mr el is brltk s a hten rtestik a jelentkezket. A ptfelvtelik nemcsak azoknak jk, akik mindenron be akarnak jutni a felsoktatsba, hanem az intzmnyeknek is, gy ugyanis feltlthetik az esetleg resen maradt helyeket. „Sokkal jobb ilyenkor a felvteli arny, a BKF-en mindssze a hallgatk 5 szzalkt kellett elutastani” – mondta a FigyelNetnek Zsuffa kos marketingkommunikcis vezet. Akit nem vettek fel, annak marad a jv vi jelentkezs, amikor azonban mr tandjat kell fizetni az els vfolyam utn. Aki biztosra akar menni, az jrhat szintn komoly sszegekrt felvteli elksztre. A tandj megszsnak utols eslye a 2007. janurjban indul keresztflves kpzs.

Heti egy ra tvenezerrt

Br korbban is ltezett felvteli elkszt, a ktszint kpzs megjelensvel mg npszerbbek lettek ezek a tanfolyamok. Magncgek s egyetemek is versenyeznek a leend hallgatkrt, s legtbbszr nappali s levelez oktatst is knlnak. Mg elbbi heti egy alkalmat jelent, a levelezsk csak 2-3 hetente ltjk a tanrokat. Mindezrt legalbb hszezer forintot kell fizetni, de aki emelt szint elksztre jelentkezik, egy tantrgyrt akr hatvanezret is ott hagyhat. Igaz, a legtbb cg kedvezmnyt ad, ha az rettsgiz kt vagy tbb tantrgyat akar nluk tanulni, gy szzezerbl akr hrom klnbz emelt szint rettsgi elkszt is kijhet. Azaz rdemes ebbe befektetni, mivel gy nagyobb az esly arra, hogy a jelentkezt felvegyk az llamilag finanszrozott – azaz tandjas – kpzsre. Legtbbszr ugyanis egy szakon, ahol indul kltsgtrtses s llamilag finanszrozott kpzs is, utbbinak magasabb a pontszma.

Zeneszerz msfl millirt

A felsoktatsi trvny csak a kltsgtrts mrtknek als hatrt szablyozza, mgpedig gy, hogy kimondja, az llami tmogats fele lehet a kltsgtrts minimum sszege. Ez azonban intzmnyenknt eltr, hiszen tbbe kerl pldul a mrnkk kpzse, ahol gpekre van szksg, mint a blcsszek vagy a jogszok, ahol a kivett az egyik legfontosabb eszkz. A legdrgbb az orvosok s llatorvosok oktatsa, akr tzszer annyit is fizethetnek a tanulmnyaikrt, mint egy jogsz. De mg az orvosi szakok kztt is van klnbsg: a Semmelweis Orvostudomnyi Egyetemen a fogorvosok s a gygyszerszek is egymilli forint felett fizetnek flvente, mg a debreceni orvoskaron 850 ezer a flvi kltsgtrts. A gygyszerszeknek mg kevesebbet kell fizetnik, Debrecenben 480 ezer, Pcsett 534 ezer forintot. Sokba kerl a mvszkpzs is: a Liszt Ferenc Zenemvszeti Egyetemen flvente msfl milli forintrt tanulhatnak zeneszerzst a kltsgtrtses hallgatk.

A felsfok szakkpzsek jval olcsbbak, itt nem ritka az 50-80 ezer forint sem, de vannak hasonl sszeg, diplomt ad alapkpzsek is. Pldul a Miskolci Egyetem Mszaki Anyagtudomnyi Karn, vagy a pcsi blcsszkaron, de akr faipari mrnknek is tanulhatunk flvente 90 ezerrt. Ezek az sszegek az inflcival, de csakis azzal, emelkedhetnek.

Tandj: kzelthet a kltsgtrtsi djhoz

Ha kltsgtrtst nem is, tandjat mindenkinek fizetnie kell majd 2008-tl. Az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium csak a kzpsszeget hatrozta meg – 105 ezer forint alapkpzsben s 150 ezer mesterkpzsben –, ettl az intzmnyek 50 szzalkkal is eltrhetnek, mindkt irnyba. Alapkpzsben gy a fels hatr vi 157,5, mg mesterkpzsben 225 ezer forint lehet. Mivel a Felvteli Informcis Szolglat szmtsa szerint jelenleg a kltsgtrtses kpzsek tlagos dja 120 ezer forint egy flvre, mr nem is akkora a szakadk a kt kpzsi forma kztt.
Igaz kltsgtrtses kpzsen az els vfolyamosoknak is fizetnik kell.

Utols esly az ingyenes felsoktatsra

2007. szeptembertl nem fognak tandjat fizetni az elssk, a doktoranduszok, a felsfok szakkpzsben rsztvevk, s akik a trvnyben meghatrozottan halmozottan htrnyos helyzetnek minslnek. A tbbieknek azonban ktelez lesz, br van mg egy utols eslyk. A szablyozs ugyanis nem vonatkozik a 2007. februrjban indul keresztflves kpzsekre. Az azonban csak hnapok mlva derl ki, melyik intzmny, milyen szakokat hirdet meg, illetve, hogy lesz-e ezek kztt llamilag finanszrozott. Radsul az sem biztos, hogy a kltsgtrts harminc szzalkt visszaignyelhetik majd a hallgatk. A jogszably szerint a felsoktatsi tandj abba a csoportba kerl, ahol maximum szzezer forint lehet az adkedvezmny – sszesen: tbbek kztt az let- s nyugdjbiztostsi djhoz s a kzcl adomnyokhoz fzd adkedvezmnyekkel egytt.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek