Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Ki lesz a jv tudsa?

2008.11.06

Ki lesz a jv tudsa?A Vanderbilt Egyetem pszicholgusai, Gregory Park, David Lubinski s Camilla P. Benbow azt kutattk, hogy vajon a korai matematikai gondolkodsi kpessg elrejelzi-e, kik lesznek a jv tehetsgei a tudomnyos s mszaki terleteken. A llekbvrok 1500 olyan dikot hasonltottak ssze, akik a matematikai, logikai illetve a nyelvi kpessgeket, ismereteket felmr, a hazai kzponti rettsgi-felvtelivel egyenrtk SAT (Scholastic Assessment Test, Tanulmnyi eredmnyrtkel teszt) vizsgn elrt eredmnyeik kzl az els egy szzalkban vgeztek matematika tantrgybl. Most, huszont vvel ksbb, a kutatk megnztk, hogy az akkori fiatalokbl hnyan futottak be, azaz kik publikltak szakmailag lektorlt anyagot tudomnyos folyiratban, rtek el magas tudomnyos fokozatot, illetve kiknek kthet a nevhez szabadalom.

A kutatk azt tapasztaltk, hogy a doktori cmmel rendelkezk krben tbb volt a tudomnyos publikciszerz s a szabadalom tulajdonos, mint a BSc vagy MSc kpzsben vgzettek esetben.

Az rdekes az volt, hogy akik a SAT matek teszten a legjobb eredmnyeket rtk el, azok nevhez valsznbben volt kthet szakmailag lektorlt publikci, vagy felnttkori szabadalom bejegyzs – fggetlenl a magas - teht BSc, MSc, vagy PhD - tudomnyos fokozattl.

Valamint, amikor a kutatk csupn azokat a rsztvevket vizsgltk, akik a tudomnyos, mszaki, mrnki s matematikai szempont alapjn rangsorolt top 15 felsoktatsi intzmnyek valamelyikben szereztek diplomt, szrevettk, hogy akik a SAT matek teszten anno a legjobb eredmnyeket rtk el, felnttknt is jval tbb tudomnyos eredmnyt tudhatnak maguknak.

A szerzk szerint a "tanulmnyi eredmnyek egyrtelmen fontosak, mint ahogyan az oktatsi lehetsgek is a kimagasl egyetemeknl, de egyik sem helyettesti a kszsget. Eredmnyeink azt mutatjk, hogy a kognitv kpessgek egyni klnbsgeit is fontos szmba venni ahhoz, hogy megllaptsuk s modellezzk a rendkvli, tudomnyos s mszaki emberi tkt."

A szerzk kvetkeztetsei szerint a kutatsi eredmnyeik nagyon is relevnsak, hiszen "akkor szlettek, mikor a nemzeti kezdemnyezsek, s az ipar az alkoti potencil feldertsre s felhasznlsra vonatkoz j mdszerek utn kutatnak – klnsen a tudomnyok s a technolgia terletn."


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek