Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Nem lesz klnbsg egyetem s fiskola kztt

2008.10.07

Nem lesz klnbsg egyetem s fiskola kzttAz utbbi vekben folyamatosan cskkent az llamilag tmogatott helyek szma a felsoktatsban, mgis egyre knnyebb bekerlni az intzmnyekbe: ennek f oka a jelentkezk szmnak cskkense. Mg 2004-ben egy llamilag tmogatott helyre 1,94 jelentkez jutott, addig 2007-ben mr csak 1,82. Az idn a kilencvenhatezer jelentkezbl tbb mint nyolcvanegyezret els krben flvettek, s a ptfelvtelivel - amelyre azok is jelentkezhettek, akik az idn ezt mg nem tettk meg - tovbbi tizenhromezer hallgat kerlt be melljk.

A tbbciklus, bolognai kpzsi rendszer 2005-s bevezetsvel radsul eltnt a klnbsg az egyetem s a fiskola ltal knlt vgzettsg kztt, ugyanis mindkt intzmnytpus ugyanolyan fokozat – alapszint s mester - diplomt llthat ki. Ennek kvetkezmnyeknt cskkent a bekerlsi esly klnbsge az egyetemek s a fiskolk kztt.

Az egyes intzmnyek mutatit elemezve 2004 s 2007 kzt a legnagyobb mrtkben az ELTE-re lett knnyebb bejutni: itt a tljelentkezs 2,3-rl 1,5-re esett vissza (ettl fggetlenl az ELTE tudhatja magnak vek ta a legtbb jelentkezt). A tz legnpszerbb kpzsre ugyanakkor szmotteven nem javult a bekerlsi esly.

A szmokat kommentlva Fbin Istvn, a Debreceni Egyetem Tudomnyegyetemi Karainak (DE TEK) elnke lapunknak elmondta, mindez csupn az alapkpzsekre igaz, az egyetemi s fiskolai kpzs kztti klnbsg igazn a mester- s a doktorkpzsben jelenik meg. „Ha akkreditltatnak egy adott alapkpzsi szakot, akkor az ott szerzett diploma valban ugyanazt jelenti majd fiskoln, egyetemen is – ilyen rtelemben a klnbsg a diplomban nem jelenik meg” - mondta el a DE TEK elnke.

„Mi azonban teljes kpzsi rendszerben gondolkodunk: alap-, mester-, s doktorkpzsben. A fiskolk csak nagyon kevs mesterkpzsi szakot akkreditltattak, hiszen jobbra csak az egyetemek tudjk teljesteni a szksges szakmai, humn s infrastrukturlis feltteleket.” A Debreceni Egyetem kzel tven mesterszakjt mr elfogadtk s tovbbi tz-tizenkt szak akkreditcijnak elksztse folyamatban van. .

Fbin Istvn hozztette, az llamilag finanszrozott felsoktatsi keretszmokat az adott vben a kormny a kzpiskolk utols vfolyamaira jr kzpiskolsok szmt figyelembe vve hatrozza meg – m termszetesen minden intzmny hirdet kltsgtrtses kpzseket is. gy vlik lehetsgess az, hogy a felvtelizk tbb mint kilencven szzalka bejut valamilyen felsoktatsi intzmnybe.

Az Orszgos Felsoktatsi Informcis Kzpont ltal kzztett szmokbl az is kiderlt: egyre kevesebben jelentkeznek termszettudomnyos kpzsre. Ez a problma a Debreceni Egyetemen is rzkelhet. „Itthon a 100 ezer fre jut termszettudomnyos diplomval rendelkezk szma kevesebb, mint a fele az EU-s tlagnak. A rgibeli cgek vrjk az ilyen vgzettsggel rendelkezket, de az ignyeket nem tudjuk kielgteni” - mondta el Fbin Istvn. ppen ezrt a Debreceni Egyetemen ltrehoztak egy bizottsgot, amely arra prbl javaslatot tenni, hogyan lehetne az alap- s kzpszint kpzsben javtani a termszettudomnyos trgyak oktatst, hiszen a mostani kpzsi struktrban ez a tudomnyterlet nem kapja meg a megrdemelt figyelmet.

vissza
 

Partnereink

Hirdetsek