Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Szeptember elejn megalakul a felsoktatsi kerekasztal

2006.08.11

Szeptember elejn megalakul a felsoktatsi kerekasztalA megbeszlsen, majd az ezt kvet Felsoktatsi rdekegyeztet Tancs (FT) lsn rszt vett Hiller Istvn szakminiszter mellett Manherz Kroly felsoktatsi szakllamtitkr, Nagy Zoltn, a HOK alelnke, Molnr Kroly, a Magyar Rektori Konferencia elnke s Kis Papp Lszl, a Felsoktatsi Dolgozk Szakszervezetnek elnke.
Manherz Kroly felsoktatsi szakllamtitkr elmondta: a szakszervezetek t krdst fogalmaztak meg a FT lsre. Az els felvetsk a felsoktatsi kerekasztal ltrehozsa volt. Ezen olyan krdsekrl trgyalnnak, amelyek nem tartoznak a jogszablyok ltal meghatrozott FT feladatai kz. A trca tudja akceptlni az rdekvdknek azt a krst, hogy a konkrt jogszablyi formba nts eltt lthassk a klnbz kormnyrendeleteket, tervezeteket - kzlte Manherz Kroly.
Az rdekvdk szorgalmaztk, hogy trgyaljanak a felsoktatsi intzmnyek szmnak cskkentsrl is, a szakszervezetek nem tmogatjk, hogy 72 intzmny mkdjn Magyarorszgon, ami egybevg a HOK llspontjval - kzlte a szakllamtitkr.
Arra, hogy ez milyen arny cskkentst jelenthet, kzlte: ezt alaposan vgig kell gondolni. Az elmlt idszakban a "mennyisgi fejlesztst" senki nem merte lelltani, s ngy ve 62 ezer llamilag finanszrozott hallgatt vesznek fel a felsoktatsba, gy egyre nagyobb a nyoms, mert munkanlkli diplomsokat kpeznek.
A szakszervezetek hangslyoztk, hogy egy egyetemi oktat fllsban csak egy intzmnyben tanthasson, amit a hallgatk is krtek. A trvnyben jelenleg kt hely szerepel, gy Manherz Kroly elkpzelhetnek tartotta a jogszablyi vltoztatst.
Krsknt fogalmazdott meg tovbb, hogy trgyaljanak az llamilag finanszrozott s kltsgtrtses kpzsek kztti tjrhatsgrl.
Nagy Zoltn, a HOK alelnke az MTI-nek elmondta: vilgoss vlt, hogy konzultatv testlet lenne a kerekasztal, amelyben a munkaadi oldal is megjelenne. Ez szmukra mindig fontos, hiszen a munkaerpiac veszi fel a diplomsokat - mondta.
A trgyalson felvetettk, hogy a kerekasztal munkjba a kzoktats kpviseljt is vonjk be.
A fejlesztsi rszhozzjruls kapcsn vilgoss tettk: a HOK llspontja vltozatlan, vagyis tovbbra is folyik az szi demonstrci elksztse - mondta Nagy Zoltn.
Kis Papp Lszl, a Felsoktatsi Dolgozk Szakszervezetnek elnke az MTI-nek gy nyilatkozott: teljes egyetrts volt azt illeten, hogy jelenleg a legnagyobb problmt a kpzsi ltszm jelenti, s hogy hol van tl- illetve alulkpzs. E tren szksges elrelps, a munkaadk vlemnynek kikrse. Azt vrjk, hogy t-hat ves perspektvt kapjanak - mondta.
Hozztette: a fejlesztsi rszhozzjruls kapcsn kifejtettk, hogy azt minden egyeztets nlkl foglalta a trca trvnybe, s tovbbi egyeztetseket szorgalmaztak a szocilisan rszorulk krnek megllaptsrl.
Arrl egyelre nem esett sz, hogy milyen gyakran lsezik majd a kerekasztal.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek