Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Tiltlistn nhny egyetem

2007.03.27

 Tiltlistn nhny egyetem Az egyetemek s fiskolk kztti verseny csak fokozdott a tandj bevezetsvel. Eltte is harcoltak a hallgatkrt, most viszont – figyelembe vve azt is, hogy egyre kevesebben vannak a kzpiskols fiatalok – mg inkbb fontoss vlt, hogy hnyan jelentkeznek egy-egy intzmnybe. Az alacsony ponthatr vonz lehet, de nem biztos, hogy a diplomaoszt utn knnyen llst tall az, aki nem egy patins intzmnyben vgzett.

Egyenlk s egyenlbbek

A cgek a sok jelentkez kzl a legjobbat akarjk kivlasztani, az els krben azonban mg csak nletrajzokkal tallkoznak. Ezrt fordulhat el az, hogy amikor vlogatnak, fellltanak egy sorrendet azon intzmnyek kztt, amelyekben az llskeresk vgeztek. gy a hresebb, nagy mlt iskolk dikjaival kapcsolatban az a „prekoncepci” fogalmazdik meg a HR-menedzserekben, hogy valsznleg jobban kpzettek, okosabbak, talpraesettebbek a gyengbb vagy fiatalabb fiskoln vgzett trsaiknl. „Nhny fiskola diplomja valban csak egy darab papr, mivel az oktats minsge hagy nmi kvnni valt maga utn. A cgek kivlasztsi rendszere ltalban kiszri azokat a jelentkezket, akik nem megfelelek az adott feladatra, ennek segtsgvel mg az is kislhet, hogy a betltend llsra a legalkalmasabb az, aki egy fiatal, kis intzmnybl jtt, ahol az elmleti kpzs nem annyira, a gyakorlati viszont annl jobb” – mondta Juhos Andrea, a DBM Hungary gyvezetje.


A pozitv s a negatv diszkriminci is etiktlan s trvnybe tkzik, ezt a cgek HR-esei is tudjk jl. Juhos Andrea szerint mindezek ellenre a dntshozk fejben van egy lista azokrl az egyetemekrl, amelyek a legpreferltabbak szmukra. „Persze egy HR-vezet nem fog publikus listt kiadni arrl, hogy honnan vrnak jelentkezket, m mr az nletrajzok elolvassakor is diszkriminlhatjk ket. Errl nem is valszn, hogy tudomst szerez az illet, mert be sem hvjk interjra” – tette hozz a DBM gyvezetje. Ha viszont egy jelentkez tjut az els rostn, mr be tudja bizonytani a rtermettsgt.

Hajd Csongor, a Frissdiploms Szemlyzeti Tancsad s Szolgltat Kft. gyvezetje viszont gy gondolja, nem minden esetben a „hres” egyetemen szerzett vgzettsget kultivljk a cgek. Nluk ugyanis elfordult, hogy egy vllalat a gpsor mell keresett zemmrnkt, s a Miskolci Egyetemen vagy a Budapesti Mszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemen (BME) vgzett mrnk helyett „megelgedtek” egy fiskolt vgzett mrnkkel.

Nincs hivatalos sorrend

Teljesen reprezentatv felmrsek mg nem lteznek azzal kapcsolatban, hogy a cgek mely egyetemeken vgzetteket keresik. A kzelmltban megjelent felsoktatsi toplistkban fejvadszokat vagy multinacionlis cgek HR-vezetit is megkrdeztk a kedvelt egyetemeikrl. Kszlt felmrs a Megyetemi llsbrzn is, ez azonban nem reprezentatv, mert a rszt vev cgek konkrt cllal rkeztek. Mszaki tren legszvesebben a BME-rl, illetve a Miskolci Egyetemrl, a gazdasgi vgzettsgek krbl pedig a Budapesti Corvinus Egyetemrl vagy a Budapesti Gazdasgi Fiskolrl alkalmaznnak embereket.

„Amerikban s Nyugat-Eurpban mr bevlt az a mdszer, hogy az egyetemek ’vndik-egyesleteiben’ nyomon kvetik a vgzettek elhelyezkedst, a fizetsnek alakulst, de azt is, hogy egyltaln mennyi ideig kerestek llst. Magyarorszgon ez mg csak most kezddtt el, vannak prblkozsok, de a rendszer nem egysges” – mondja Juhos Andrea. Egy orszgos, teljes kr nyomon kvetsi rendszer hatsra kiderlne, hogy melyik a legjobb egyetem, honnan kerl j beosztsba a frissdiploms – ezzel mg jobban megnne az zsija az elitegyetemeknek. A vgzetteknek azonban nem lesz ktelez visszakldeni a plyakvetsrl szl krdvet, gy krds, az mennyire tkrz majd vals adatokat – aki nehezen vagy nem a vgzettsgnek megfelelen tall llst, az nem biztos hogy bszklkedni akar az eredmnyeivel.

Az emberekben van egy bizonyos kp a diplomk rtkrl, m ezt mg jobban tudatostani kellene. Juhos Andrea szerint nincs ismeretterjeszts, a kzpiskols gyerekek s a szleik nem mennek el karrier-tancsadsra, hogy tjkozdjanak. A tancsad kijelentette: szvesen elmenne tizenegyedikes osztlyok szli rtekezletre eladst tartani a plyavlasztsrl – hogy segtsen a dntsek meghozatalban.

A kpessg is szmt

Elssorban kzgazdsz-, jogsz- s informatikus mrnk-hallgatkat keresnek a KPMG Hungria Kft.-nl. A legsikeresebb jelentkezk a Budapesti Corvinus Egyetemrl, a Budapesti Gazdasgi Fiskola Pnzgyi s Szmviteli Karrl, a Pcsi Tudomnyegyetemrl s a Miskolci Egyetemrl rkeznek. Mrnkket elssorban gazdasgi informatika illetve mszaki menedzser szakokrl a Budapesti Mszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetemrl vlasztanak ki.

„Szempont, de nem kizrlagos szempont a cgnknl az, hogy hol vgzett az llsra jelentkez. Elg nagy klnbsgek vannak az iskolk kztt. Az idelis munkatrsnak azonban nemcsak a tudsval kell megllnia a helyt, hanem olyan kpessgbeli kritriumoknak is meg kell felelnie, mint a megbzhatsg, rugalmassg, csapatszellem s a j kommunikci. Emellett a szakmai tudsukon fell megkveteljk a stabil angol nyelvtudst – bizonyos csoportokban a stabil nmet nyelvtudst is – s a szmtgp-ismeretet” – mondta Berzsenyi Mrta, a KPMG HR-menedzsere a FigyelNetnek.

Presztzsronts

A Gbor Dnes Fiskola rektora, dr. Szelezsn Jnos a FigyelNet krdsre elmondta: mr vek ta szrnyal az a hr, miszerint nhny cg az llshirdetsben arra is kitr, hogy nem alkalmazn a GDF-en vgzetteket. A rektornak mg nem sikerlt olyan emberrel beszlnie, aki konkrtan ltta volna a hirdetst – amely lltlag Tiszajvrosban jelent meg –, pedig egy csoportot „r is lltott” a hitelront jsgcikk megkeressre.

„Magyarorszgon a Gbor Dnes Fiskola volt a legels, amely tvoktatssal tantott, az egyik els alaptvnyi fenntarts felsoktatsi intzmny s elszr mi vezettk be a kreditrendszert. Az vek folyamn tvenezer hallgat iratkozott be hozznk, ebbl azonban csak htezer dik kapott diplomt. A buktat taln csak a specilis hallgati krben s a szigor kpzsben kereshet” – mondta a rektor. Hozztette, mkdik regdikok egyeslete is a fiskoln, amellyel nyomon kvetik a vgzetteket, s tudomsuk szerint mindannyian el tudtak helyezkedni.

A rektor hozztette, hogy a rossz vlemnynek lehet az az oka, hogy j pr korbbi GDF-es hallgat nem fejezte be a kpzst – a legtbben a egy-kt vizsgt tettek csak le –, majd a ksbbi munkahelykn azt mondtk, hogy csak a diplomjuk hinyzik. Persze ezeknek az embereknek nem volt meg a kell tudsuk, gy a legtbb esetben kirgtk ket. Elfordult mr az is, hogy hamistott Gbor Dnes Fiskolai diplomval keresett llst nhny egyn, m k lebuktak. Szelezsn Jnos szerint viszont biztos, hogy nem minden hamist bukott le az llsinterjn, hanem a munkjukkal – mindegy, hogy szndkosan vagy akaratlanul – rossz hrt keltettk a fiskolnak.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek