Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Adzs

A kata helyett ezek az adzsi formk vlaszthatk

2022.07.14

Az Országgylés megszavazta kedden a KATA átalakítását. A kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályozása megrzi a pozitívumokat és bezárja a kiskapukat. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára errl a kivételes eljárásban tárgyalt törvényjavaslat keddi vitájában beszélt az Országgylés ülésén. Az Origo most összegyjtötte, hogy a KATA helyett mely más adózási formák választhatóak.

Átalányadózás

 

Amennyiben a korábbi KATA-s vállalkozó egyéni vállalkozó marad, akkor a legvalószínbb, hogy a továbbiakban a szintén nagyon egyszer adózást biztosító átalányadózást választja. Ez jelenleg 24 millió forint bevételig érhet el. Az átalányadózás lényege, hogy a vállalkozónak nem kell költségszámlákat gyjtenie, hanem a bevétele alapján kell kiszámolni a jövedelmét egy meghatározott költségszint (fszabályként 40%) figyelembe vételével.

Azon túl, hogy viszonylag egyszer ez az adózási mód, a legnagyobb elnye, hogy a minimálbér feléig nem is kell adót fizetni éves szinten 1,2 millió forint számított jövedelemig (azaz 2 millió Ft bevételig) teljesen adómentes.

Részmunkaidben vállalkozók esetében szinte biztos, hogy ez egy nagyon kedvez alternatíva. Ha valaki már adóköteles jövedelmet szerez, akkor az adómentes részt meghaladó jövedelem alapján kell megfizetnie az SZJA-t és a járulékokat. A ffoglalkozású egyéni vállalkozó azonban a társadalombiztosítási járulékot a minimálbér után, a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után akkor is köteles megfizetni, ha a jövedelme adómentes, ez összesen 66 ezer Ft minimum adófizetési kötelezettséget jelent. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az átalányadózó egyéni vállalkozó összes adóterhelése mindössze 23 százalék. A munkabér adóterhelése –kedvezmények nélkül – jelenleg 41,2%.

Normál szabályok szerint adózás

Ha a költségelszámolás a korábbi KATA-s vállalkozó számára kedvezbb, választhatja a normál szabályok szerint adózó egyéni vállalkozóvá válást is. A magas költséghányaddal mköd, vagy adott esetben veszteséges vállalkozók számára vélheten ez a legjobb alternatíva, mivel

itt van lehetség a költségszámlák elszámolására és így adott esetben nagyon kicsi (veszteség esetén 0 forint) adófizetési kötelezettség keletkezik.

A ffoglalkozású vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot legalább a minimálbér után (a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után) itt is meg kell fizetnie. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az összes adóterhelés 30 százalék ebben az esetben.

Munkavállalóként való munkavégzés

Egyéni vállalkozó esetén elképzelhet, hogy felhagy a vállalkozási tevékenységgel és megjelenik a munkaerpiacon, ahol a munkaerpiac jelenlegi helyzete mellett viszonylag gyorsan és nagy valószínséggel fog tudni munkát vállalni.

Várhatóan sok cég munkavállalóként foglalkoztatja tovább azokat, akiknek korábban csak KATA-s egyéni vállalkozóként volt hajlandó munkát adni. Ennek nagy elnye, hogy a járulékok rendes megfizetése magasabb nyugdíjat eredményez az érintetteknél.

EKHO

Az eladómvészek, színészek, újságírók, operatrök, díszlettervezk és sok más hasonló szakma képviseli, valamint a sportolók és az edzk továbbra is választhatják az egyszersített közteherviselési hozzájárulást, mely szintén egy egyszer, csökkentett terhekkel mköd adónem, ahol (a magánszemélyt terhel) 15 százalék plusz (a kifizett terhel) 13 százalék EKHO-t kell fizetni a kifizetések után. Az EKHO választása 60 millió forintig is lehetséges, a sportolók esetében ennél is magasabb az összeghatár.

KIVA

A nem egyéni vállalkozók választhatják a növekedést elsegít KIVA adónemet, vagy választhatják a társasági adó szerinti adózást, esetleg dönthetnek az egyéni vállalkozóvá válás mellett is. A KIVA egyszersített adónem, amely kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót.

A KIVA mértéke 2022. január 1-jétl csak az adóalap 10 százaléka.

Minden vállalkozásnak kedvez lehet, de különösen azoknak lehet érdekes, amelyeknél a saját maga és a foglalkoztatottjai után kifizetett munkajövedelem nagyobb a nyereségnél, vagy növekedésre fordítják vissza a nyereséget.

 


vissza