Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Adzs

Erre szmtson, ha levelet kap a Nemzeti Ad- s Vmhivataltl

2023.06.28

Június közepétl folyamatosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdálkodók részére az elektronikus értesítését az adószámla egyenlegrl. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2022-re keletkezett-e pótléka. Emellett a NAV Ügyfélportálján pedig az év bármely napján megtekinthet az aktuális egyenleg.

 

Adószámla-értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elér pótlékuk is keletkezett azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületein is bármikor megtekinthet, a NAV Ügyfélportálján (ÜPO) vagy a NAV-Mobil alkalmazásán az Adószámla funkciónál.

 
 

Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendkben a NAV honlapján elérhet ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. A tavalyi évre felszámított pótlék az értesítés megérkezése után az Ügyfélportálon a Pótléklevezetés menüpontban lekérdezhet.

A tartozást a gazdálkodók elssorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, az Ügyfélirányt > Számlaszámok a befizetéshez útvonalon elérhet, „Ki, hogyan fizethet a NAV-nak?" cím tájékoztatás, és a 35. számú, Tájékoztató bankkártyás adófizetésrl cím információs füzet segít részletesebben.

Az „Átvezetés és kiutalási kérelem" elnevezés rlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhet. Az rlap legegyszerbben az Ügyfélportálról érhet el, az adószámla lekérdezése után, a Túlfizetés rendezés gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközrl, akár mobiltelefonról is.


vissza