Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Adzs

gy jrjon el, ha mg nem jtt meg az szja-visszatrts

2022.02.16

Február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevel szülk.

Befejezdött a családi adó-visszatérítés els körének a kiutalása, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevel szülk. Azok, akik február 14-ig nem kapták meg az adó-visszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felels államtitkára.

Tállai András elmondta, hogy a pénzt a bevallás beérkezésétl számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jén utalja ki az adóhivatal. Az elmúlt harminc év legfontosabb adózási idszaka lehet a május 20-ig tartó személyijövedelemadó-bevallási idszak – jelentette ki.

A jelentségét egyrészt az adja, hogy március 1-jével megkezddik a családi adó-visszatérítés második körös kiutalási szakasza, másrészt az, hogy ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok, a várandós kismamák és saját jogon családi pótlékra, illetve rokkantsági járadékra jogosultak – részletezte az államtitkár.

Tállai András elmondta, hogy több tízezer gyermeket nevel az szja-bevallásában veheti igénybe a családi adó-visszatérítést. Hozzátette: sokaknak pedig még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtását követen is járhat vissza adó.

 

A családi adó-visszatérítés összegét február 14-ig automatikusan az a jogosult kapta meg postán vagy utalással, akinek az adóhivatal ismerte az utaláshoz szükséges adatait, vagy 2021. december 31-ig benyújtotta a nyilatkozatát és az adó-visszatérítésre való jogosultsága kétséget kizáróan fennállt.

Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, stermelk és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelleget.

Tállai András elmondta, hogy azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik az adó-visszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkez adatok ellentmondásosak vagy hibásak – számolt be az MTI.


vissza