Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Belfld

Magasabb sszegben ignyelhet vissza az els sikeres nyelvvizsga dja

2024.01.08

Magasabb összegben igényelhet vissza az els sikeres nyelvvizsga díja - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felels államtitkára hétfn az MTI-vel.

 
 

Hornung Ágnes a közleményében felidézte, hogy a kormány a gyermeket nevel családok támogatása mellett számos intézkedéssel segíti a fiatalok életkezdését, munkavállalását és csökkenti anyagi terheiket. Ezek közül a nyelvvizsga-támogatás a fiatalok versenyképességének és mobilitásának növelését szolgálja, emellett hozzájárul ahhoz, hogy egyenl esélyeket teremtsen az életkezdésben függetlenül attól, hogy a fiatal kedvez vagy kevésbé kedvez anyagi háttérrel rendelkezik.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2024. január 1-jétl tovább emelkedett az els sikeres nyelvvizsga és az els emelt szint idegen nyelvbl tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás, így az érintettek akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek a vizsgadíjból.

 
 

A tájékoztatás szerint a támogatást azok a 35 év alatti fiatalok igényelhetik, akik sikeresen teljesítették els középfokú (B2) vagy felsfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat, illetve els emelt szint idegen nyelvbl tett érettségi vizsgájukat. A költségeket ebben az esetben a minimálbér 25 százalékának mértékéig az állam utólag megtéríti, ez 2024-ben már 66 700 forint az eddigi 58 000 forint helyett.

Az összeg a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül igényelhet a Magyar Államkincstárnál.

 

A nyelvvizsga-támogatással azok a fiatalok is élhetnek, akik már rendelkeznek nyelvvizsgával, ám annak egy magasabb fokozatát szeretnék megszerezni vagy egy új nyelvbl tennének vizsgát - ismertette az államtitkár. A közleményben kitért arra is, hogy idegen nyelv elsajátítására sokaknak a legideálisabb idszak az, amikor otthon vannak a kisgyermekükkel, ugyanakkor a kormány nemcsak az édesanyákra gondolt, hanem az édesapákra és nagyszülkre is, ezért 2020. július 1-jétl a támogatásra jogosultak köre kibvült a csedben, gyedben, gyesben részesül édesanyákkal, édesapákkal, valamint és nagyszüli gyedben részesül nagyszülkkel is, életkori megkötés nélkül.

A támogatást 2018. január 1-je óta már több mint 171 ezer nyelvvizsgázó igényelte, összesen több mint 5,8 milliárd forint értékben - tudatta Hornung Ágnes.

 

 


vissza