Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Belfld

Megbnult Nmetorszg: elegk van a gazdknak a kormnybl

2024.01.09

Nagyszabású gazdatüntetés kezddött hétfn Németországban, ahol országszerte, több tucat helyszínen blokádokkal tiltakoznak a gazdák az agrártámogatások csökkentése ellen. Hétf délelttre már több autópálya-szakaszt is lezártak, és megbénult a közlekedés Berlin belvárosában is.

 
 

A feldühödött gazdák a német kormánykoalíció által tervezett, a mezgazdasági gázolajra és a mezgazdasági jármvekre kivetett adóemelések ellen tiltakoznak. Bár a szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakosások miatt lemondta a mezgazdasági gépjármvek adómentességének eltörlését, a mezgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését több lépcsben, de végre akarják hajtani. Ez nem nyugtatta meg a gazdákat, megelégelték, hogy nem beszél velük a kormány.

 
 

A gazdatüntetések tavaly decemberben kezddtek Németországban, miután a kormány – a saját maga okozta költségvetési nehézségek miatt – megszorításokat jelentett be. Ezzel pedig a Német Gazdaszövetség szerint hadat üzentek a mezgazdaságból élknek. Az indulatok azóta sem csitultak, a minap valóságos lincshangulat alakult ki, amikor Robert Habeck gazdasági miniszter visszatérve üdülésébl, gazdák százaival kellett szembenézzen.

Mivel a gazdák továbbra is úgy érzik, hogy a német kormány nem hajlandó szóba állni velük, hétfre nagyszabású demonstrációt szerveztek: országszerte, több mint 20 helyszínen tilatakoznak.

Joachim Rukwied, a mezgazdasági termelk szövetségének elnöke azzal vádolja a kormányt, hogy A megszorítások valójában egy "felszámolási forgatókönyvet" jelentenek, és azt eredményezik, hogy rengeteg gazdaság mehet csdbe. 

 

Az els blokádokat Németország északi és keleti részén alakították ki az elkeseredett gazdák.

Mecklenburg-El-Pomeránia tartományban és Alsó-Szászország északnyugati részén is több utat, köztük az autópályát is lezárták, írta a Deutsche Welle. Alsó-Szászország északnyugati részén, Cloppenburg körzetében mintegy 40 járm zárta le a szövetségi autópályát.

A Bild német lap közlése szerint Brandenburgban több mint 140 tiltakozó gylt össze. A brandenburgi gazdálkodók elnöke, Henrik Wendorff békés tüntetésre szólított fel: „Bízom népünk körültekintésében és felelsségvállalásában, és civilizált tiltakozásra szólítok fel” – fogalmazott.

A tiltakozók reggel 9-re két város bejáratát már teljesen elzárták. Cottbus és Brandenburg an der Havel blokád alá került. Ezzel párhuzamosan több száz traktor és gazdálkodó indult el a potsdami államkancellária felé, hogy ott tiltakozzanak. A Bild információi szerint több mint 500 járm gylt össze Beelitzben – mintegy 30 kilométerre Brandenburg állam fvárosától – mondta a potsdami rendrség szóvivje.

Berlinben, a fvárosban a Brandenburgi kapu környékén blokkolták a forgalmat a gazdák. Az els jármvek már vasárnap este megérkeztek a fvárosba. A rendrség déleltt 10 óráig 566 traktort, teherautót, személygépkocsit, kisteherautót és pótkocsit, valamint 550 embert számolt össze a Brandenburgi kapu környékén. A belvárosnak ezen a részén megbénult a forgalom a Deutsche Welle tudósítása szerint.

De Münchenben is hatalmas torlódások voltak. A müncheni hatóságok már reggel mintegy 5500 jármvet számoltak össze, amelyek száma azóta tovább emelkedett.

Németország-szerte más szakmai csoportok, például a teherautósofrök és a halászok is szolidaritást vállaltak a gazdákkal. Csak Brémában a rendrség arra számítottak, hogy Alsó-Szászországból akár 2000 járm is felvonulhat a hanzavárosba csillag alakban.

Szerdától sok németországi ingázó életét nehezíti majd, hogy a mozdonyvezetk szakszervezete, a GDL sztrájkot tervez többek között a Deutsche Bahnnál. A sztrájk a tervek szerint szerda hajnali 2 órától péntek este 6 óráig tart.

A tapasztalatok szerint más vasúttársaságokat is érinthet, ha például a jelzállomásokon dolgozók sztrájkolnak. A Deutsche Bahn bejelentette, hogy sürgsségi fellebbezést nyújt be a sztrájk ellen a frankfurti munkaügyi bírósághoz – írta a Krone online kiadása.  

 


vissza