Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

A magyar narancs utn itt a magyar biztostsi rendszer

2007.06.26

 A magyar narancs utn itt a magyar biztostsi rendszer Melyik biztostt vlasszam? – a htvgi koalcis egyeztets utn most mr biztos, hogy 2009-ben ez lesz a kzponti krds. Az MSZP s az SZDSZ ugyanis megegyezett: beengedik a magntkt az egszsggybe.

Az elkpzelsek szerint 5-7 egszsgbiztostsi pnztr alakulhat, melyek tbbsgi tulajdonosa az llam lenne, de 49 szzalk erejig a magntke is helyet kapna. Egy 6-12 hnapos tmeneti idszakban tehetnek ajnlatot valamennyi biztostottnak az intzetek, vagyis ebben az idszakban versenghetnnek a betegekrt. Ezt kveten, egy-egy pnztrat, egy-egy a ksbbiekben meghatrozand, pontos lehatrols rgihoz rendelnnek sorsolssal. Azok, akik nem vlasztottak biztostt, automatikusan a rgijukban mkd pnztrhoz kerlnnek.

Az j egszsgbiztostsi trvny janur 1-jn lphet hatlyba, de a teljes talakuls befejezse 2008 vgn, 2009 elejn vrhat. A pnztrak rgihoz rendelse utn az Orszgos Egszsgbiztostsi Pnztr egybknt megsznik.

Gyurcsny az SZDSZ mell llt

A megegyezst kveten br Gyurcsny Ferenc s Kka Jnos is hangslyozta, mindkt prt szmra elnys javaslat szletett, a szocialistk azrt mgsem rlhetnek annyira. „A kormnyf tllt az SZDSZ oldalra, gyakorlatilag az MSZP veresget szenvedett” – hangslyozta Sink Eszter a FigyelNetnek. Az egszsggyi kzgazdsz szerint a liberlisok els javaslata kerlt ki gyztesen, az MSZP kritiki ellenre ugyanis megjelenik a verseny.

Ugyanezt fogalmazta meg a Gazdasgkutat Intzet Egszsggyi Intzetnek vezetje is, aki szerint az MSZP rszrl mg lehetnek meglepetsek, hiszen a rszleteket mg nem dolgoztk ki. „Az j modell politikai kompromisszumos knyszer alapjn szletett” – mondta lapunknak Skultty Lszl, hozztve, hogy az elmlt fl vben szakmailag indokoltabb javaslatok is napvilgot lttak. Hozztette: ez egy kicsit hasonlt a magyar narancshoz, nem tudni, mi lesz a vge, mert hasonl rendszert mg egy orszgban sem vezettek be.

Minden a biztostktl fgg

A politikai kompromisszumot bizonytja, hogy mg krdses, megvalsthat-e egyltaln. A szakrtk szerint ugyanis most minden a biztostk kezben van, rajtuk mlik, hogy lesz-e egyltaln egszsgbiztostsi reform. Sink szerint kulcskrds, hogy ki kapja a menedzselsi jogot. Mint mondta, ha ezt a biztostk kiharcoljk maguknak, akkor lesznek olyanok, akik megelgszenek a kisebbsgi tulajdonosi rsszel.

Skultty viszont gy vli, ha megkapjk a menedzsmentet, akkor nincs szksg llami tkre, hiszen a magnbiztost irnytja az intzmnyt. „Ebben az esetben az llamnak ers felgyeleti szerepet kellene betltenie, garancikat kipteni, hogy nem l vissza a magnbiztost a helyzetvel” – hangslyozta a szakrt.

Skultty egybknt gy vli, nemcsak emiatt krdses a megvalsthatsg: az eddigi ismeretek alapjn a biztostk szmra is kockzatos a piacra lps. 2008-ban ugyanis nem tudja felmrni a biztost, hogy mekkora tkvel melyik egszsgpnztra szlljon be. Az elkpzelsek szerint csak ksbb sorsoljk az embereket az intzetekhez, szerinte teht „a befektets berazsa felr a Kenval”.

Beszkl az ellts

A GKI szakrtje elmondta, a modell bevezetsvel az llampolgrok eleinte kevesebb pnzt fognak klteni az egszsggyre, mivel a magntke megjelensvel nhny tzmillirdos tbblettel lehet szmolni. Az els vekben fejlesztsekkel lehet bszklkedni – tette hozz.

De ez csak a kezdeti idszakot jelenti, az llammal szemben a magnbiztostk rdeke a megtakarts. Sink Eszter szerint ez azt jelenti, hogy igyekeznek beszkteni a szolgltatsokat: a betegek csak felletes elltst kapnak, mivel a krhzaknak a biztostk nyomsa miatt az lesz az rdekk, hogy minl kltsghatkonyabban dolgozzanak.
vissza