Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Mindenkppen lesz tbb biztost

2007.05.09

 Mindenkppen lesz tbb biztost Szakrtkkel felvrtezve jelentek meg a koalcis prtok Lovasbernyben, a htvgn mgis csak abban llapodtak meg, ami eddig is nyilvnval volt: beengedik az zleti biztostkat az egszsggybe. Mra ugyanis nem az egy vagy tbb-biztosts krds tekinthet koalcis szaktprbnak, hanem az, hogy mekkora szeletet kaphatnak az egszsggybl a magnbiztostk.

MSZP: engedett is, meg nem is

Az MSZP az elmlt hetekben mr nem zrkzott el a tbb-biztosts egszsggytl, igaz nem abban a formban vezetnk be, mint ahogy az SZDSZ javasolja. A liberlisok „vegyes, kompromisszumos” modellje szerint ugyanis llami biztostknt mkdne tovbb az Orszgos Egszsgbiztostsi Pnztr (OEP), de mellette az alapelltsban is megjelennnek az zleti biztostk is. Ez teht azt jelenti, hogy nem lenne ktelez az llami biztostt vlasztani, a beteg tmehet egy magnbiztosthoz is.

Ezt a javaslatot azonban teljesen elveti az MSZP, szerintk ugyanis csorbulna a szolidarits elve akkor, ha az alapelltsba beengednk a magnbiztostkat. (Lovasbernyben egybknt errl prblta meggyzni a kormnyft a szocialistk szakrtje, Orosz va OECD-szakrt is. A vele kszlt interjnkat itt olvashatja.)

Tbb OEP vagy tbb kiegszt?

Az MSZP a tbb-biztosts modellek kzl viszont elfogadhatnak tartja az Ausztriban mkd regionlis biztosti rendszert, melynek lnyege, hogy egy-egy rgiban ms llami biztost mkdne. A szakrtk szerint gy lenne verseny is, s megmaradna a szolidarits.

A szocialistk azonban egyetrtenek azzal is hogy az zleti biztostk a kiegszt szolgltatsok szintjn megjelenjenek. Az emberek teht a tb-jrulkukat az OEP-nek fizetnk, de ha egygyas szobra vagy finomabb krhzi kosztra vgynak, akkor kthetnek kiegszt biztostst egy magnbiztostnl.

Kt ht mlva sszecsapnak

Az gyanthat volt, hogy a htvgi koalcis egyeztetsen nem szletik dnts az egszsgbiztostsi refromrl. Kt ht mlva, az jabb lovasbernyi trgyalson azonban mr kzelednik kell az llspontoknak, ha tartani akarjk az SZDSZ ltal javasolt menetrendet. Kka Jnos ugyanis mjus vgig adott hatridt arra, hogy lefektessk a tbb-biztosts egszsggy alapjait. A szoros menetrend szerint a nyr vgre be kell fejezni a kodifikcis folyamatot, hogy szeptember elejn az Orszggyls el kerlhessen a trvnyjavaslat. Az SZDSZ 2008. janur elsejn ugyanis mr be akarja vezetni az j modellt.

Informciink szerint a Kka-fle menetrendet korriglni kell, a szocialistk s a kormnyf szerint is csak jnius vgre hozhatjk meg a vgs dntst.
vissza