Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Hatlyba lpett az j ptsi trvny

2023.11.10

Az új jogi szabályozásnak köszönheten mostantól egységes törvény vonatkozik az összes állami építési beruházásra, és elssorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kívánják bevonni az állami projektekbe.

 
 

A Magyar Közlöny 154. számában jelent meg a 2023. évi LXIX. törvény az állami építési beruházások rendjérl, amely a 60. paragrafusa szerint a kihirdetését követ 8. napon, azaz november 8-án lépett hatályba.

A jogszabálynak köszönheten mostantól egységes törvény vonatkozik az összes állami építési beruházásra. A törvény mindazokat a beruházásokat érinti, amelyeket legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve európai uniós forrásból finanszíroznak.

 
 

A törvény júliusi parlamenti ismertetésekor Lázár János építési és közlekedési miniszter elmondta: a jogszabály garantálja a kiszámíthatóságot az építésben részt vevk számára, célja a fenntarthatóság, az alacsony környezetterhelés és a költséghatékonyság. A tárcavezet patriótának nevezte a jogszabályt, amellyel elssorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kívánják bevonni az állami beruházásokba - idézi vissza a Magyar Építk.

A most hatályba lépett új törvény öt fejezetben és 82 paragrafusban rendelkezik az állami építési beruházásokról. A törvény fbb céljai a következk:

  • segíteni az állami beruházások során a végrehajtás hatékonyságát, valamint biztosítani a beruházások szerepli számára kiszámíthatóságot;
  • ersíteni az állami építési beruházások átláthatóságát, különös figyelemmel a beruházási költségekre;
  • meghatározni az állami építési beruházások résztvevinek feladatait, egymáshoz való viszonyukat;
  • megállapítani az állami építési beruházások alapvet szabályait az elkészítéstl a tervezésen, az építipari kivitelezési tevékenységen át a létrejött építmény üzemeltetéséig és fenntartásáig, figyelemmel a költséghatékonyság, a költségvetési és uniós források eredményes és célszer felhasználásának követelményeire, valamint a környezeti fenntarthatóság elvére.

vissza