Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Mr nagyobb sszegben vannak llampaprok a csaldoknl, mint bankbettek

2023.10.11

Rendkívül eredményesek a kormány terellépései: óriási mértékben ntt a lakosság kezében lév állampapír-állomány és jelentsen javult hazánk önfinanszírozási képessége – írta szerda reggeli közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium annak kapcsán, hogy pár hónappal ezeltt bevezetett egy négy elembl álló intézkedéscsomag, amely az állampapírok iránti keresletet növelte.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a lakossági szereplket abban, hogy megtakarításaik a szankciós infláció közepette is megrizhessék értéküket. Ennek érdekében korábban négy elembl álló intézkedéscsomag bevezetésérl döntött, amelynek köszönheten csökken az állam kamatkiadása, javul hazánk önfinanszírozási képessége, n az állampapírok iránti kereslet, miközben a lakosság megtakarításai is megrzik reálértéküket.

 

A négy intézkedésbl kett a lakossági szereplk megtakarításait tereli az állampapírok felé, kett az intézményi szereplk (bankok és befektetési alapok) körében növeli az állampapír-keresletet:

  1. A lakossági szereplket érinten a kormányzat azt a döntést hozta, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetségekrl, bemutatva, hogy egy éves idszakra számítva az ügyfelek mekkora többlet-kamatbevételt érhettek volna el, ha megtakarításaikat folyószámla helyett különböz állampapírokban tartják. A tájékoztatást a bankok október 1-jén megkezdték.
  2. Emellett a kormány az adómentes lakossági állampapírok még attraktívabbá tétele érdekében 2023. július elsejétl azokra a pénzügyi eszközökre, amelyekre kamatadó-fizetési kötelezettség vonatkozik, a kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget írt el.
  3. Az intézményi szereplknél a Kormány lehetséget biztosít a bankok számára, hogy csökkentsék az extraprofitadó-fizetési kötelezettségüket, ha növelik a hosszú lejáratú államkötvényeiket.
  4. Végül a befektetési alapoknál a kormány elvárja, hogy az értékpapíralapoknál tartott eszköz arányában érje el az értékpapír részaránya a 60 százalékot, az eszközök legfeljebb 5 százalékát fektessék forintban denominált, állampapírtól eltér hitelviszonyt megtestesít értékpapírba, valamint az értékpapír és ingatlanalapoknál a likvid eszközökön belül a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) részaránya érje el a 20 százalékot.

A tárca hangsúlyozza, hogy ezen négy intézkedés rendkívül hatékonynak bizonyult, a kormány várakozásainak megfelelen mind a lakosság, mind az intézményi szereplk jelentsen növelték állampapír-állományukat, összességében pedig a lakosság pénzügyi tudatossága és az ország önfinanszírozási képessége is javult.

  1. Eddig példa nélküli módon a családok kezében már nagyobb összegben vannak állampapírok, mint bankbetétek: a terellépések mintegy 1200 milliárd forintnyi közvetett és közvetlen lakossági állampapír-keresletet generáltak az elmúlt hónapokban, miközben a lakosság bankbetétállománya 400 milliárd forinttal csökkent. Így augusztus végére a háztartások 11 942 milliárd forintnyi állampapír- és 11 723 milliárd forintnyi bankbetétállománnyal rendelkeztek.
  2. Az intézményi befektetk által kezelt állampapír-állomány jelentsen növekedett: a befektetési alapok kezében lév állampapír-állomány 2023 augusztusára, alig három hónap alatt 40 százalékkal bvült, így 1800 milliárd forint közelébe emelkedett.
  3. A terellépéseknek köszönheten egyúttal Magyarország önfinanszírozási képessége is ersödött: május vége óta a külföldiek közel 84 milliárd forinttal csökkentették a magyar állampapírjaikat, így a külföldiek kezében lév állampapírok 30 százalék feletti aránya augusztusra, ha csak kismértékben, de 29,6 százalékra csökkent.
  4. A diszkont kincstárjegyeknél (DKJ) látványosan növekedett a kereslet és csökkentek a hozamok: az elmúlt idszakban jelents kereslet alakult ki az állampapír-aukciókon, aminek köszönheten a diszkont kincstárjegyek piacán az idei kumulált többletkibocsátás meghaladta a 280 milliárd forintot, miközben a hosszú állampapírok piacán szintén a kimagasló második negyedéves kereslet miatt az idei többletkibocsátás már meghaladja a 640 milliárd forintot. Emellett látványosan csökkentek a hozamok is, az érdemi kereslet hatására a 3 hónapos DKJ hozama 433 bázisponttal 9,29 százalékra csökkent, miközben a többi rövid és hosszú lejáratú állampapírok elsdleges kibocsátásánál is markáns hozamcsökkenés volt megfigyelhet.

vissza