Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Sorra vllaljk a bankok a kamatplafont

2023.10.06

A bankok sorban közlik, hogy október 9-tl alkalmazzák a kormány által kért kamatplafont a lakáshitelekre és a vállalati forgóeszközhitelekre. Eddig négy hitelintézet válaszolta azt a Bank360-nak, hogy bevezeti az önkéntes kamatplafont.

 
 

Egymás után közlik a bankok, hogy – a kormány kérésének megfelelen – október 9-tl kamatplafont állapítanak meg a lakossági lakáskölcsönökre és a vállalati forgóeszközhitelekre. Ez azt jelenti, hogy hétftl ezeknél a bankoknál az átlagos ügyfelek mindenképpen olcsóbban jutnak hozzá ezekhez a kölcsönökhöz, mint jelenleg.

Elsként az Erste Bank jelentette be csatlakozását a kamatplafonhoz. A Gránit Bank az Origóval azt közölte, hogy k is csatlakoznak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által ajánlott kamatplafonhoz, és október 9-én közzé teszik az új kondíciókat. Az új THM-ek az új hitelszerzdésekre vonatkoznak majd.

 
 

A Bank360.hu körkérdésére a CIB és az MBH is azt válaszolta, hogy alkalmazza majd a javasolt kamatplafont ezeknél a hiteleknél. Az UniCredit pedig azt írta, az önkéntes kamatplafon alkalmazásával kapcsolatos elzetes számítások, hatáselemzések és értékel munka jelenleg is intenzíven zajlik bankunkban, a csatlakozásról ezek lezárását követen tudunk majd nyilatkozni

Az OTP-tl pedig ez a válasz érkezett: „2023. október 9-tl az OTP Bank önkéntes kamatcsökkentést vállal. Az OTP Bank elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása – így például a hitelezési terhek csökkentése – és a gazdasági verseny élénkítése iránt. Ezért a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát támogatólag az OTP Bank önkéntes kamatcsökkentést vállalt a piaci kamatozású lakáscélú hitelek esetében. A vállalás szerint a 2023. október 9-étl szerzdött hitelek esetében a THM nem haladhatja meg a 8,5 százalékos mértéket."

 

Várhatóan október 9-ig, azaz hétfig a többi bank is bejelenti a kamatplafon átvételét, így a hiteligénylk a jöv héten már az ez alapján módosított feltételekkel vehetnek fel kölcsönt.

A lakáshitelek esetében a 8,5 százalékos THM csak a vállalt maximum, azt a bankok döntik el, adnak-e ennél olcsóbban lakáshitelt, és ha igen, kinek, mikortól és milyen egyéb feltételekkel - emeli ki a Blikk.

 


vissza