Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Ingatlan

jabb plzalz Budapesten

2007.08.15

 jabb plzalz Budapesten Az eurpai bevsrlkzpont-piacon rekordra van kilts: 2008-ban vrhatan 17 milli ngyzetmterrel bvl a szegmens. Haznk a kontinens 34 szerepls listjn, 368 ezer ngyzetmternyi, fejleszts alatt ll ingatlanjval – a Cushman&Wakefield tanulmnya szerint – a kzpmezny ln halad. Pontosabban a 13. helyen ll. A tervek meglehetsen impoznsak: az elkvetkez kt esztendben elrelthatlag 368 ezer ngyzetmternyi j kereskedelmi kzpont pl fel haznkban, amelynek ksznheten a 2006-ban megkzeltett ktmilli ngyzetmtert jval tllpve, 2008-ban vrhatan mr 2,3 milli ngyzetmternyi terlet vrja a vsrlkat s brlket.

jgenercis kzpontok

A vrakozsok eddig bejttek, a plzaberuhzsok – egy-kt kivteltl eltekintve – sikeresen mkdnek, a bevsrlkzpontokban tallhat zlethelyisgek krben a legritkbb esetben tallni csak resedst. Krds azonban, hogy meddig tart ez az idilli llapot. Egyes vlemnyek szerint a budapesti piac lassan teltdik, mr csak kisebb, terleti fejlesztsekre lesz lehetsg, mikzben felrtkeldhetnek a vidki fejlesztsek. Akr bekvetkezik ez a megtorpans, akr nem, az mindenesetre j tendenciaknt megfigyelhet, hogy a mostani fejlesztsek egszen ms „genercit” kpviselnek, mint pldul a 11 ve plt Duna Plaza, avagy a Westend. A hromdimenzis mozik, a lapos, azaz nem tbbszintes elhelyezkeds, nem beszlve a klfldi koncepcikon alapul „klalakrl” a vsrlk j ignyeinek prblnak elbe menni.

Ebbe a vonulatba sorolhat az elrelthatlag ez v oktberben Vecssen felpl, Market Central Ferihegy nev komplexum, ahol egyszerre lesznek jelen a tbb ezer ngyzetmteres nagyter ruhzak s a kisebb divatzletek, szakruhzak. A msodik temben pedig az irodapark kvetkezik. Mennyiben nyjt mst ez a koncepci? Eltnik a sokemeletes, bevsrl-kzponti jelleg, s inkbb a szintbeli parkolbl kzvetlenl megkzelthet, vrosias kls, hangulat kerl eltrbe. Igaz, ez nem vltoztat azon, hogy az ruhzak tovbbra is nagy alapterleten jelennek meg, m a ltogatk a szabadban, de fedett passzzs alatt stlhatnak az zletek kztt, mikzben lehetv vlik szmukra a teljesen clzott vsrls. A vecssi, 44 ezer ngyzetmternyi kzpont brlirl annyit mr tudni lehet, hogy kzttk lesz a Tesco, a Praktiker, az Intersport, a Retz Btor s valsznleg a C&A is.

getbl Arena

Fantziapark, kpzmvszetre s antikvitsokra pl mvszeti galria – a Kerepesi ti get terletn 2007 utols negyedvben megnyl Arena Plaza Mall egyedisgt ez adn. A fejleszt szerint ez a ltestmny lesz Kzp-Eurpa legnagyobb bevsrl- s szrakoztatkzpontja, amely egy 250 milli eurs beruhzs keretben valsul meg. A fantziapark az vods gyerekektl a tindzserekig minden fiatal korosztlynak knlna szrakozsi lehetsget, a diszktl az oktat szimultorokon t a hromdimenzis IMAX moziig – melyet hatalmas vettfellet, tiszta s les kpek, specilisan tervezett, hatcsatorns hangrendszer jellemez -, mg a multiplex mozit 22 termesre terveztk. Emellett persze a „hagyomnyos” plzaknlat is elrhet lesz, 10 ezer ngyzetmteres Tesco-hipermarkettel, ttermekkel, kvzkkal.

A beruhzk tervei szerint a Ferihegyi repltr s Budapest belvrosa kztt flton tallhat, 2009 els negyedvre felpl - Neo Center sem csak egy „egyszer” bevsrlkzpont lesz, hanem a fejleszt szerint sokkal inkbb egyfajta "lmnykzpont". Az sszesen kzel 40 ezer ngyzetmteres komplexum egy helyen knlna lehetsget nemcsak a vsrlsra s az irodabrlsre, de a szrakozsra s a sportolsra is. A 17 ezer ngyzetmteres zletcenter hrom szintjn szmos ismert nemzetkzi divat-, elektronikai s kozmetikai cg, illetve egy szupermarket knlja majd termkeit, amelyek mellett kvzk, br, tterem s tetterasz, illetve egy sport- s szabadidrszleg is helyet kap.

A Neo Sportkzpont hrom szinten, 5000 ngyzetmteren – tbbek kztt fedett s szabadtri futball- s kosrplyval, fittneszkzponttal – vrja majd a kikapcsoldni vgykat. A beruhzs sszkltsge a szmtsok szerint elri a 15 millird forintot, m a fejleszt Whitestone Investment korntsem tekinthet j szereplnek a hazai piacon. Tbbek kztt olyan beruhzsokat valstott meg Budapesten, mint a mg kszl Palazzo Dorottya, a mr tadott Pharmapark, a West Gate Business Park irodahzai s az pl Rosehill Residence lakpark.

Elegancia s luxus

Az egykori Divatcsarnok mltja megadta az alaphangot a majdani Prizsi Nagy ruhz bels tereinek, hiszen a memlkvdelem alatt ll pletben kialaktsra kerl irodahz s bevsrlkzpont nem nlklzi majd a luxust. Az ruhz els kt szintjn exkluzv kereskedelmi terek, a tovbbi t emeleten pedig egyter, vilgos irodk kapnak helyet, a klnleges panormt knl legfels szinten pedig els osztly tterem nylik, mikzben helyrelltjk az egykori homlokzatot s az els emeleten tallhat Lotz-terem is visszanyeri eredeti pompjt.

Az j plet – amely a luxemburgi kzpont Orco Property Group tulajdonban van - vrhatan 2008 msodik felben nyitja meg jra kapuit a nyilvnossg eltt, s a feljts kltsgei a tervek szerint elrik a 2 millird forintot. Budapesten a Prizsi Nagy ruhz feljtsa mellett tbb ms nagy projektje is van a trsasgnak: a cgcsoport tulajdonban tallhat tbbek kztt a Vrsmarty tri tzsdeplet s a Szervita tri parkolhz is. St, az Andrssy ti Avenue Gardens elnevezs ingatlan kialaktsa is az Orcohoz fzdik.

Stlutca a Budai Skla helyn

A Budai Skla ruhz – melynek a bontst augusztus 7-n kezdtk el s elrelthatlag 3 hnapig tart – helyre j Buda vroskzpontjt pti fel a kt v ta tulajdonos, beruhz ING Ingatlanfejleszt Kft. A felpl j vroskzpont – melyben zletek, ttermek, 1200 frhelyes mlygarzs, egy nagyobb szupermarket, egy 13 termes multiplex mozi, iroda (6800 ngyzetmteren) s 100 laks kap helyet - tervek szerint 2009 tavaszra kszl el. A piac s az egykori ruhz kztti Krsy Jzsef utct stlutcv alaktjk ttermekkel, kvzkkal.

A beruhz gretei szerint az j vroskzpont sszhangban lesz a krnyk pleteivel, tbbek kztt a Vsrcsarnokkal. Az ptsi s feljtsi munklatok sorn mintegy 100 ezer ngyzetmternyi terletet ptenek be. A 20,5 ezer ngyzetmteres, volt szvetkezeti ruhz helyn egy 40 ezer ngyzetmteres kereskedelmi s szrakoztat kzpont pl, melynek kltsge mintegy 35 millird forintra rg. Az zlethelysgek jelentsebb brli kztt egyelre az Interspar, a Marks&Spencer, a Libri, a Peek&Cloppenburg, illetve az IT Cinema ignyrl lehet tudni.
vissza