Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

A stressz kutati - vilgkongresszus Budapesten

2007.08.21

 A stressz kutati - vilgkongresszus Budapesten jra Budapesten rendezik meg a Stressz Vilgkongresszust augusztus 23-26. kztt. Tz vvel ezeltt gylt ssze utoljra vilg stresszkutatinak krmje, most – Selye Jnos szletsnek immr 100. vforduljra – ismt megrendezik. A Magyar Nemzetkzi Sejt Stressz Trsasg, valamint ennek nemzetkzi szervezete, az Etvs Lornd Tudomnyegyetem s a Selye Jnos Magatartstudomnyi Trsasg szervezsben tbb mint ezer rszt vevt szmll esemnynek az Etvs Lornd Tudomnyegyetem Termszettudomnyi Karnak plete ad otthont.

A kongresszus fvdnksgt Slyom Lszl kztrsasgi elnk vllalta el. A Selye-vfordul alkalmbl – 1997 utn immr msodszor – a Magyar Posta emlkblyeget ad ki . A tz vvel ezeltti konferencia a stresszel molekulris szinten foglalkoz kutatk nemzetkzi trsasgnak, a Cell Stress Society International-nak a megalaptshoz vezetett, e mostani pedig a vilg eddigi legnagyobb stresszel foglalkoz kongresszusa lesz: a „cscstart” korbban az 1997-es rendezvny volt 800 rsztvevvel.

A tudomnygak egyttesen vizsgljk

A stressz jelensgvel foglalkoz kutatk olyan szles kre lesz jelen a kongresszuson, akik a molekulris szinttl (stresszfehrjk), az orvosi s nvnyi stresszen t egszen a pszichoszocilis stresszig vizsgljk a stressz mibenltt. Ez a multidiszciplinris megkzelts soha nem volt aktulisabb, mint ppen napjainkban, amikor elmosdni ltszanak a tradicionlis tudomnyterletek kztti hatrvonalak. A kongresszus szmos olyan alkalmat fog knlni a rsztvevknek, hogy eredeti tudomnyterletktl ltszlag tvol ll terleteken dolgoz kutatkkal folytathassanak ktetlen eszmecsert.

Kln rdekessg, hogy mind a szervezst, mind a kongresszus lebonyoltst jelenlegi s volt kzpiskolai kutat dikokbl ll csapat vgzi, akiket a Kutat Dikok Orszgos Szvetsge s az egykori kutat dikokat tmrt, eKut Mozgalom delegl. A dikok nemcsak segtenek a rsztvevknek, de kihasznlva a kivl alkalmat, szakmai beszlgetsbe is elegyedhetnek a neves tudsokkal.

Ktetlen kvzs s szobrszmvszkeds

Tbb olyan ksrrendezvny is vrja a tudsokat, amelyek kzelebb hozzk egymshoz a fiatalabb kutatkat a szakma elismert szemlyisgeivel. A „Science is Fun” program megmutatja, miknt lehet a tudomnyt nemcsak komoly lethivatsknt gyakorolni, hanem egy igazn izgalmas jtkk is tenni. Ennek keretben a rszt vev fiatal – s llekben fiatal – tudsok a vros legjobb kvziban beszlgethetnek vgig egy estt a kongresszus eladival.

A msik szokatlan programban pedig a kutatk kiprblhatjk mvszi kreativitsukat egy stressztmj szoborkszt versenyben. A Belvrosi Mvszek Trsasgval egyttmkdve augusztus 24-n 14 rakor lesz az itt szletett alkotsok killtsnak nneplyes megnyitja. A kongresszus ideje alatt egy specilis storban stresszold technikkat sajtthatnak el a rsztvevk – gy pihenhetik ki a stresszkonferencia feszlt, stresszes pillanatait.
vissza