Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Az utols utni felvteli

2007.08.02

 Az utols utni felvteli Az idei felvteli eljrs kiegsztseknt egyes felsoktatsi intzmnyek ptfelvteli lehetsgeket hirdetnek. A knlatuk az Orszgos Felsoktatsi Informcis Kzpont (OFIK) honlapjrl, a felvi.hu-rl letlthet. A lista karonknt, kpzsi terletenknt s munkarendenknt (nappali, levelez vagy tvoktats) tartalmazza az adott egyetem vagy fiskola szabad kapacitst. A ptfelvteli eljrs sorn mindenhov maximum annyi hallgat vehet fel, amennyi a tblzatban szerepel, s csak azokra a szakokra, szakirnyokra lehet jelentkezni, amelyek ebben szerepelnek. A tblzat tartalmazza azt is, hogy hny llamilag tmogatott vagy kltsgtrtses hely szabad mg, mennyi dik vehet fel posztgradulis kpzsre vagy akr felsfok szakkpzsbe.

Vannak mg j helyek

Mg az Etvs Lornd Tudomnyegyetemre a jogi s igazgatsi kpzsi terletre, nappali tagozatra mr csak 8 f vehet fel, addig levelezre s estire 472. Ugyanez a helyzet a Heller Farkas Gazdasgi s Turisztikai Szolgltatsok Fiskoljn is (a gazdasgtudomnyok kpzsi terletre a nappalira-levelezre felvehet hallgatk szma 10-271) vagy a Miskolci Egyetem Gpszmrnki s Informatikai Karn (itt a szmok 24-110). m nem mindenhol van ez gy: a Pcsi Tudomnyegyetem ltalnos Orvostudomnyi Kara pldul csak nappali helyeket hirdet a ptfelvtelin, az orvos- s egszsgtudomnyi kpzsi terletre mg 33 ptfelvtelizt vrnak.

Persze van olyan egyetem s kar is, ahov mr nem lehet jelentkezni, mint pldul az ELTE BTK, ahol egyetlen ptfelvtelizt sem tudnak mr „fogadni”. Szmos intzmnyben viszont mg elg magas mind a nappalis, mind az esti s levelezs helyek szma.

A jelentkezk tjkozdsban az OFIK gy prbl segteni, hogy a tblzatban kzli a szakoknak a kpzsi terleti beosztst, s azokat az rettsgi kvetelmnyeket, amelyek az adott szakhoz kellenek. Pldul a blcsszettudomnyi kpzsi terletre jelentkeznek egy kzpszint rettsgi szksges: a felvteliznek a magyar vagy a trtnelem kzl kell vlasztania, a termszettudomny kpzsi terleten pedig biolgia, informatika, fldrajz, fizika, kmia, matematika, termszettudomny vagy egy szakmai elkszt trgy kzl szksges egy kzpszint rettsgi.

Klnleges szablyok

Az eljrs rvidsge miatt szmos klnleges szably vonatkozik a most jelentkezkre. A legfontosabb tudnival, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik a norml eljrsban nem nyertek felvtelt, illetve akkor mg nem adtak be jelentkezsi lapot. A ptfelvtelivel csak egy intzmnybe s egy szakra lehet jelentkezni. Viszont azrt egy kiskapu ltezik: ha az egyetem vagy fiskola a vgyott szakot llamilag tmogatott s kltsgtrtses formban is meghirdeti, akkor mindkt tmogatsi forma feltntethet a jelentkezsi lapon. Az elektronikus jelentkezs, azaz az e-felvteli nem vonatkozik a ptfelvteli eljrsra.

A jelentkezsi lapot a mellkletekkel egytt – a norml jelentkezsi idszakkal szemben – kzvetlenl a felsoktatsi intzmnybe kell eljuttatni. Kln jelentkezsi lap kszl, amelyen szerepel a „ptfelvteli” elnevezs, a paprokat annl a felsoktatsi intzmnynl lehet beszerezni – ingyenesen –, amely a felvteliz ltal kinzett szakot meghirdette. Termszetesen maga a ptfelvteli nem ingyenes: mg a jelentkezsi lap leadsa eltt a laphoz mellkelt postautalvnyon be kell fizetni az 5000 forintos eljrsi alapdjat.

A jelentkezsi laphoz csatolni kell egy pldnyban mindazokat a dokumentummsolatokat – bizonytvnyok, tbbletpontok, elnyben rszests feltteleinek igazolsa –, amelyeket a felsoktatsi intzmny a Felsoktatsi felvteli tjkoztat 2007. cm kiadvnyban megjellt; illetve azokat a kzpiskolai teljestmnyeket, felvteli eredmnyeket kell igazolni, amelyeket az intzmnyek a jelentkezs elbrlshoz krnek. Bvebb informci az rintett intzmnyek honlapjain, illetve tanulmnyi osztlyain kaphat.

Az OFIK felhvja a jelentkezk figyelmt arra, hogy a pontatlanul kitlttt, a szksges adatokat nem tartalmaz, illetve hinyos jelentkezsi lapokkal – a felvteli eljrs rvid hatrideje miatt – a felsoktatsi intzmnyek nem tudnak foglalkozni, a jelentkezs automatikusan rvnytelenn vlik.

A jelentkezsi lap beadsnak hatrideje 2007. augusztus 13.
vissza