Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Gymlcsszret helyett kzmunka

2007.08.15

 Gymlcsszret helyett kzmunka Idn 14 ezer embert foglalkoztatnak a 19 llami kzmunkaprogram valamelyikben, az ezekre fordtott forrsok sszege meghaladja a 8,5 millird forintot – jelentette ki dr. Sndor Lszl, a Szocilis s Munkagyi Minisztrium (SZMM) Kzmunka Tancs elnke Baktalrnthzn, a Nyrerd Zrt. Baktalrnthzi Erdszetben tartott tjkoztatn. Beszmolt arrl, hogy a Szocilis s Munkagyi-, valamint a Fldmvelsgyi s Vidkfejlesztsi Minisztrium 300 milli forintot klntett el arra a kthnapos kzmunkaprogramra, amely vrhatan augusztus kzepn indulhat el Kelet-Magyarorszgon.

A programban olyan llstalanok juthatnak nyolcrs foglalkoztatshoz, akik tavaly igazoltan legalbb egy hnapot alkalmi munkaknyvvel, vagy hatrozott idej munkaszerzdssel dolgoztak. A nyilvntartsok szerint tavaly 1200-an vgeztek a gymlcsszret idejn idnymunkt legalbb harminc napon keresztl Szabolcs s Borsod megyben, a programba elssorban ket kvnjk bevonni. Sndor Lszl szerint szmtanak arra is, hogy vannak, akik esetleg mr elhelyezkedtek kzlk, vagy nem akarnak rszt venni a kzmunkaprogramban, gy elfordulhat a harmincnapos limit lecskkentse is. A dolgozk legalbb a minimlbrnek megfelel sszeget kapjk munkjukrt.

Az orszg egyik legrosszabb foglalkoztatsi mutatival rendelkez trsgben ez mr az tdik kzmunkaprogram, s a tapasztalatok szerint minimlis a fluktuci, vagyis az emberek megbecslik a munkt – fogalmazott Sndor Lszl. Szerinte az erdgazdasgok s a vzgyi szervezetek j nhny fontos tevkenysget csak ilyen programokban foglalkoztatott emberek segtsgvel tudnak elvgezni.

Kaknics Lajos, a Nyrerd Nyrsgi Erdszeti Zrt. vezrigazgatja elmondta: a mjusi fagyok mintegy hszezer hektron krostottk a trsg erdeit. Kiemelte: hagyomny mr, hogy a trsasg ad helyet kzmunkaprogramok megnyitjnak, hiszen eddig tz ilyen kezdemnyezshez csatlakozott az erdgazdasg. Jelenleg 424 kzmunks dolgozik a Nyrerd kilenc erdszetnek egyikben: a program 360 milli forintos kltsgvetsnek 20%-a a trsasg nrsze. jdonsg, hogy idn kpzs is trsul a foglalkoztatshoz. Az elkpzelsek szerint az augusztusban indul program sorn tbb mint 400 kzmunkst foglalkoztat majd a Nyrerd Nyrsgi Erdszeti Zrt.
vissza