Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

gy dolgozhat rorszgban

2008.10.03

gy dolgozhat rorszgban rorszgban egy hzvezetn 12 eur (2900 forint) krli rabrt kap, a biztonsgi rk fizetse brutt 10–11 eur, azaz 2400-2660 forint kztt mozog. Nagyon sok kertszt, lovszt s zsokt keresnek az orszgba, krlbell 1800-2200 eur (435-530 ezer forint) a fizetsk egy hnapban. Egy projektmenedzser havi bre 4500 eur, vagyis csaknem 1,1 milli forint, pnzgyi igazgatknt viszont mr 5100 eurt (1,23 milli forintot) is kaphatunk. Egy asszisztens 2330–2500 eurt (560–600 ezret) keres egy vben. rorszgi magyar informtorunk, gnes szerint egy egyetemi tanr, egy j knyvel vagy knyvvizsgl havi bre 4200 eur felett van, azaz egymilli forintnl is tbbet keres.

A legtbb klfldi munkst a vendglts, kereskedelem s az ptipar vrja, illetve a szocilis gazatban tudnak elhelyezkedni orvosknt, polknt vagy hzi beteggondozknt. A fmipari s a mezgazdasgi munksok, a sofrk is keresettek, a diploms llsok kztt a mrnkk s az informatikusok helyezkednek el a legknnyebben - tudta meg az FN az EURES-tl.

Kovcs Gza, a Foglalkoztatsi s Szocilis Hivatal nemzetkzi s migrcis fosztlynak vezetje elmondta: „rorszgban megtorpant a gazdasgi fejlds, a kelta tigris dgldik” – mondta a FigyelNetnek. Az EURES honlapjn kevesebb mint 8500 llshelyet knlnak.

Kalmr Andrs EURES-menedzser rorszg kis mretvel s az ptipar visszaessvel is magyarzta az llshelyek alacsony szmt. „Az EURES-hez nem az sszes llslehetsget jelentik be, sok olyan hirdetsk van a cgeknek, amelyben az EU-n kvli munkavllalt vrnak, vagy – pldul a kzigazgatsban – kvetelmny az r llampolgrsg.”

Az Eurpai Gazdasgi Trsg (EGT) terletrl rkezk 1992 ta szabadon vllalhatnak munkt az r munkaerpiacon. Az r foglalkoztatspolitika egyrtelmen llst foglalt a nylt s tmogat migrcis politika mellett, ennek alapjn a 2004-ben csatlakozott tagllamok eltt is rgtn megnyitotta munkaerpiact. Az r munkaerpiacrl fontos informcik az r kormnyzati portlon tallhatk.

A minimlbr nem jr mindenkinek, a jogosultsgot s a mrtkt egy trvny hatrozza meg. gy csak annak a 18. letvt betlttt munkavllalnak jr, aki legalbb kt vet dolgozott. Az sszege rnknt minimum 8,65 eur. A 18 v alattiak, a kt vnl kevesebb munkatapasztalattal rendelkezk s a gyakornokok szmra a trvny alacsonyabb minimlbrt llapt meg.

Szinte kizrlag hatrozott idej munkaszerzdseket ktnek. Elszr hrom hnapra ktik a szerzdst, majd vente megjtjk. Ksbb tvltoztathatjk hatrozatlan idejre, de ez egyltaln nem jellemz.

Az rorszgi munkavllalshoz, adzshoz s az r kzszolgltatsok ignybevtelhez egy gynevezett PPS-szmot (Personal Public Service Number) kell ignyelni. PPS szmot rorszgba rkezst kveten lehet ignyelni a helyi trsadalombiztostsi irodban (social welfare office).

Ha valaki rorszgban l, ingyenes egszsggyi elltsokra is jogosult. Ennek mrtke elssorban a jvedelemi helyzettl fgg, s csak msodsorban a trsadalombiztostsi jrulkfizetstl. Az egszsggyi elltsok szempontjbl kt csoportot kell megklnbztetni: az egszsggyikrtya-birtokosokat, illetve azokat, akik nem rendelkeznek ilyennel. A krtyt a HSE (Health Service Executive) adja ki, a jogosultsg a jvedelmi szinttl fgg.

A szemlyi jvedelemadt kzvetlenl a munkltat vonja le a fizetsbl, s fizeti be az r adhatsg szmra. Az adzshoz szksg van a PPS-szmra. Az r adzsi rendszer progresszv: a magasabb jvedelemmel rendelkezk tbb adt fizetnek. Az adzs mrtke attl is fgg, hogy az adalanynak milyen a csaldi llapota, s van-e gyereke. Az adkulcs 20 vagy 41 szzalk.

Arrl, hogy milyen vgzettsget, diplomt fogadnak el az orszgban, a Magyar Ekvivalencia s Informcis Kzpont adhat felvilgostst. gnesnek, a FigyelNetnek nyilatkoz, rorszgban dolgoz magyar mrlegkpes knyvelnek nem sikerlt honostania a bizonytvnyt, pedig szinte minden frumot vgigjrt. Vlaszt a megkeresett szervezetektl nem kapott, ezrt abbahagyta. Ennek ellenre mgis sikerlt a szakmjban elhelyezkednie.

Az albrlet nagyon drga, ezrt Kalmr Andrs azt tancsolja a kiutazknak, hogy lljanak ssze tbben, s gy keressenek szllst. tlagosan 800-1000 eurba kerl egy stdilaks. Egy szobrt vidken is elkrnek 200-250 eurt, egy garzon pedig 400 eurnl kezddik.

rorszgban nincs vzdj, szemtdjat viszont kell fizetni, vi 300 eurt. A villany kilowattja 0,1324 eur, ehhez mg hozzjn 0,3360 eur naponta, egy gynevezett „day standing charge” miatt. Ezt azrt kell fizetni, mert lehetv teszik az ramfogyasztst. A gz 5,471 eur kbmterenknt, szeptember elejn emeltk fel majdnem egy eurval.
Az lelmiszerek ra ersen fgg attl, hogy hol vsrolunk. Az olcs hipermarketekben (Aldi, Tesco, Lidl) egy liter tej 1,25 eurba, negyed kil vaj 2 eurba, egy kil kenyr 1,25-be kerl. Az ttermi ebd drga, rorszgban inkbb pubokban ebdelnek az emberek, ott egy steak krettel 20–27 eurt kstl, egy tnyr krmleves vajas kenyrrel 6–7, egy cssze kv pedig 2,5–3,5 eur. A mozijegy ra 8–10 eur, viszont a pattogatott kukorica s a kla a moziban nagyon sokba kerl.

A repljegy Dublinba oda-vissza 50-60 ezer forint krl van, az t cirka hromrs. Az r-tengeren jelents kompforgalom van az Egyeslt Kirlysg s az r-sziget kztt, st Franciaorszgba, nha mg Spanyolorszgba is indul jrat. A legjelentsebb kiktk Larne Harbour, Dublin s Cork.

A belfldi tmegkzlekeds nagyon drga, ezrt az rek leginkbb autval utaznak. Ha erre nincs lehetsgk, akkor is inkbb tvolsgi buszt hasznlnak vonat helyett. Az r nemzeti vasttrsasg, az Iarnrd ireann 2002-ben 35,6 milli utast szlltott, ebbl 11,5 millit a tvolsgi forgalomban, a tbbit a DART-on, a dublini elvrosi vaston. Dublin az orszg szve, ide fut be majd minden irnybl a vonat csillagpontszeren. A legnagyobb forgalmat lebonyolt vonal Dublin s Cork kztt van. Dublinban tbb metr- s villamosvonal is tallhat.

Vannak nyelvtudst nem ignyl munkk, pldul a mezgazdasgban, m Kalmr Andrs szerint mindenkpp szksg van valamifle nyelvismeretre. „A munkaszerzdst az alrs eltt rdemes vgigolvasni, rtelmezni, s a mindennapi letben is meg kell szlalni nha. Vannak olyan magyarok, akik egy egsz brigddal mennek ki, ltalban ilyenkor egy ’rstud’ van kzttk. A diploms llsokhoz pedig elengedhetetlen a perfekt nyelvtuds” – mondta a FigyelNetnek. Lapunk kint l informtora szinte anyanyelvi szinten beszl angolul, m szerinte az rek beszdt rettenetesen nehz megrteni, eleinte azt sem ismerte fel, hogy milyen nyelven beszlnek.
A munkatrsak kztti viszony termszetesen attl is fgg, hogy milyen emberek kerlnek egyms mell. Kalmr Andrsnak az a vlemnye, hogy az rek knnyen bartkoznak, jval lazbbak, mint a nmetek vagy az angolok. A munka utni srzs is belefr a kapcsolatukba. rorszgi knyvelnk viszont rossz tapasztalatokat szerzett e tren: „Nem fogadnak igazn be, ugyanakkor nem is elutastak, ha baj van, rgtn segtenek. A ’kisebbsgeknek’ nagyon kell vigyzni, sokkal tbbet s jobban kell dolgozni, itt ugyanis nem lehet hibzni. 150 szzalkon kell prgni. Azok az rek, akiket ismerek, nagyon szeretnek pletyklni, gyhogy rdemes velk vatosnak lenni!”

A nehezebb fizikai munkkat ltalban klfldiek vgzik, pldul az roksst, hzptst, de a boltokban, vendglkben is sok a klfldi. „Mr hallottam olyan megjegyzst rektl, hogy ’ht mi elg lustk vagyunk, mi lenne velnk, ha nem lennnek itt a klfldiek’. Ez csalka, ugyanis n gy ltom, hogy nagyon kemnyen dolgoznak. m k mindig megtalljk a mdjt annak, hogy utna kipihenjk magukat” – mondta gnes.

Az rek kztt nagyon ers az sszetarts, a csald szerepe. A j llsokat gyakran bartnak, rokonnak, ismersknek ajnljk fel. Az Egyeslt llamokban tbb generci ta l rek is segtik az hazban lket. gnes r kollgja szerint ez a mentalits a np trtnelmre vezethet vissza: rgen az letben maradshoz nagyon nagy szksgk volt egyms tmogatsra.


Magyarorszg dublini nagykvetsge
Cm: 2 Fitzwilliam Place Dublin 2. Telefon: 00-353-1/661-29-02 vagy 661-29-03 vagy 661-29-05. gyelet: 661-2902, 661-29-03, 661-29-05. Rendkvli s meghatalmazott nagykvet: Jri Ferenc.
vissza