Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Mennyire bzunk az orvosokban? s a papokban?

2007.08.09

 Mennyire bzunk az orvosokban? s a papokban? A GfK Custom Research Worldwide 2003 ta kszti el a GfK „Bizalom Indexet”, s segtsgvel azt igyekszik meghatrozni, mennyire bznak a megkrdezettek az egyes szakmk kpviseliben – az orvosokban, az jsgrkban, az gyvdekben, a fels vezetkben, a papsgban, a fegyveres erkben, a rendrsgben s a tanrokban. Az idei felmrs 17 eurpai orszgban s az Egyeslt llamokban sszesen 16 481 f megkrdezsvel kszlt.

A vizsglt orszgokban az orvosok (3,2 tlag) s a tanrok (3,1 tlag) kaptk az 1-tl 4-ig terjed skln a legmagasabb pontszmot, mely skln az 1 a „nagyon megbzhatatlant”, a 4 pedig a „nagyon megbzhatt” jelenti. A felmrs eredmnyei szerint a listn 2,9-es tlaggal a hadsereg s a rendrsg kveti ket. A papsg bizalmi indexe 2,7, az gyvdek 2,4, az jsgrk pedig 2,2-es rtket r el. A megkrdezettek a politikusokat s az zletembereket tartjk a legkevsb megbzhatnak.

Elgedetlenek a politikusokkal

Az elz vhez hasonlan a megkrdezettek tlagosan 17 szzalka bzik csak politikai vezetiben (a bizalomindexk 1,7). A legnagyobb bizalom a dn s svjci politikusokat vezi, hiszen minden harmadik svjci s a dnok 29 szzalka tartja ket megbzhatnak. Az amerikaiaknak kzel egynegyede, Nmetorszgban pedig a vlaszadk pp 10 szzalka vlekedik hasonlkppen. A politikusok legrosszabbul Bulgriban (8 szzalk), a Cseh Kztrsasgban (9 szzalk) s Olaszorszgban (9 szzalk) „vizsgztak”. Magyarorszgon a megkrdezettek 15 szzalka jelezte, hogy megbznak az orszg politikusaiban.

A vezet zletemberek irnti bizalom viszonylag alacsony. A nmetek (85 szzalk) s hollandok (80 szzalk fltti arnyban) azok, akik legkevsb bznak a cgvezetikben. A dnok a legkevsb kritikusak, a vlaszadk tbb mint fele vlekedik rluk pozitvan. Az zleti elit irnti nagyobb bizalmat csak Svdorszgban s Romniban tapasztaltak a kutatk: mindkt orszgban 50 szzalk fltti arnyban nyilatkoztak elismeren a megkrdezettek. Haznkban arnyuk megkzelti a rgis tlagot (ez mennyi?) – a legnegatvabb kp a lengyelekben l sajt vllalatvezetikrl.

A hrek kzvetti

Nyugat-Eurpban s az Egyeslt llamokban az jsgrk nmikpp nagyobb bizalomnak rvendenek, mint a vllalatvezetk. Mg az amerikaiak 62 szzalka bizalmatlan a topmenedzserekkel szemben, csak 55 szzalkuk nyilatkozott hasonlkppen az jsgrkrl. Eurpban a legnagyobb bizalommal az jsgrk irnt Romniban s Lengyelorszgban viseltetnek (58-58 szzalk), ket Bulgria s Spanyolorszg kveti (54-54 szzalk). Klnsen bizalmatlanok irnyukban az oknyomoz s tnyfeltr jsgrs tern komoly hagyomnyokkal rendelkez Nagy-Britanniban, valamint Hollandiban s Franciaorszgban, ahol csak a vlaszadk negyede bzik a sajtban.

A nmet pedaggusok vezetnek

A megkrdezettek sszesen 83 szzalka gondolja gy, hogy az orvosok megbzhatk, 82 percent pedig ugyangy vlekedik a pedaggusokrl. Svdorszgban s Belgiumban az orvosokat a megkrdezettek tbb mint 90 szzalka tartja bizalomra rdemesnek. Nmetorszgban a felmrs trtnetben az eddigi legmagasabb arnyt rte el a tanrokba vetett bizalom – 82 szzalkuk nyilatkozott pozitvan.

Szkebb rginkrl elmondhat, hogy az itt lk tanrok s orvosok irnti bizalma tretlen: a vizsglt kzp- s kelet-eurpai orszgokban megkrdezettek 87 szzalknak lvezik a bizalmt a pedaggusok, tovbb 81 szzalk teljesen megbzik az orvosokban. Az oktati szakmrl Magyarorszgon s Csehorszgban mrt arny megegyezik a rgiban regisztrlt 87 szzalkos tlaggal, Lengyelorszg is csupn 1 szzalkkal marad el ettl. Az orvosok irnti bizalmat tanstk arnya nmikpp alacsonyabb a Nyugat-Eurpban mrteknl, s nagyobbak a klnbsgek a rgin bell is.

Pap, gyvd s rendr – bennk bznak

Nyugat-Eurpban s az Egyeslt llamokban a megkrdezettek hromnegyede bzik a rendrsgben. Kzp- s Kelet-Eurpban ez az arny lnyegesen alacsonyabb, mindssze 58 szzalk. Ezekben az orszgokban ugyanakkor a fegyveres erkben a megkrdezettek 75, mg Eurpa nyugati felben 67 szzalka bzik. A magyarok a rendrsgben a kelet- s kzp-eurpai rgis tlagnl kicsit nagyobb arnyban hisznek (63 szzalk). A fegyveres erk irnti bizalom ugyanakkor jcskn elmarad a rgis s a nyugat-eurpai tlagtl – 62 szzalk szavazta ezt meg a katonknak.

A papsgba „vetett hit” (a bizalomindex tlaga: 2,7) a tavalyi szinthez kpest nem vltozott. Kzp- s Kelet-Eurpa lakinak 59 szzalka hisz a papsgban, ami a kontinens nyugati feln mrt arnynl egy picit magasabb. Ezt az tlagot negatvan befolysolta Magyarorszg (47 szzalk).

Az gyvdek irnti bizalom mrtkben nincs szmottev klnbsg a kontinens nyugati s keleti felben, a megkrdezettek mintegy fele van pozitv vlemnnyel rluk. Az Egyeslt llamokban ennl negatvabb a kp: mindssze a vlaszadk 42 szzalka mondott igent a jogszokra. A legkisebb bizalmat az olaszok szavaztk nekik: ktharmaduk elgedetlen velk. Haznkban a rgiban tapasztaltaknl tbben – 61 szzalk – szavaznak nekik bizalmat.
vissza