Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

MSZP: a fvrosi egyetemek, fiskolk a nyertesek

2007.08.08

 MSZP: a fvrosi egyetemek, fiskolk a nyertesek A kpvisel kitrt arra, hogy a pontok megllaptsakor egysges rangsorba lltottk az sszes jelentkezt, s a felvteli dntsnl a teljestmnyk s a meghatrozott intzmnyi priorits egyttesen hatrozza meg azt, hogy a fiatalt hov veszik fel.

Az egyes felsoktatsi intzmnyek s karok annyi llamilag tmogatott hallgatt vehetnek fel a kapacitsukon bell, amennyi szmukra jut. A felsoktatsi intzmnyeknek nincs elre meghatrozott keretszmuk az llamilag tmogatott hallgatk ltszmra, illetleg nincs mdjuk a felvteli ponthatrt gy megllaptani, hogy a teljes kapacitsukat llamilag tmogatott kpzsre felvett hallgatkkal tlthessk fel. A kapacits egytt tartalmazza az llamilag tmogatott s a kltsgtrtses ltszmot, sszessgben, kpzsi terletek s munkarendek (teht nappali, esti vagy levelez tagozat) szerint.

Az intzmnyek keresettsgt a felvteli eljrs befejezse utn elemezni kell, de mr most lthat, hogy az egyetemek s a fvrosi kpzsi hely fiskolk a nyertesek az j eljrsban. Tatai-Tth Andrs az Oktatsi s Kulturlis Minisztriumtl krte a kapacitsok megltnek s a felvettek kpzsnek vizsglatt.

Lnyeges vltozsok a tovbbtanulk szmra

Kevesebb hallgat kerlhet be llamilag tmogatott kpzsre a felsoktatsba, ezt jelzi az llamilag tmogatott felvehet hallgati ltszm 62 ezerrl 56 ezerre val cskkentse is. Ennek az az oka, hogy az oktatsi rendszert t kell alaktani: nvelni kell az informatikai, mszaki s termszettudomnyi terleten tanulk szmt s arnyt, ezzel egytt pedig cskkenteni kell az elssorban a humn – blcssz, jogsz, trsadalomtudomnyi – terleteken s a pedagguskpzsben lvk szmt. Emellett fontos, hogy a most felvettek kztt megvalsul az „tjrs” az llamilag tmogatott s a kltsgtrtses kpzs kztt – mondta Tatai-Tth Andrs.

Az idei jelentkezsi adatok tkrben

Folytatdott az utbbi hrom vben rzkelhet tendencia, miszerint cskkent a jelentkezk szma – a 108 ezer jelentkez azonban azt is jelzi, hogy tovbbra is nagy trsadalmi igny van a felsoktatsi kpzsre. A jelentkezk kzl 81 ezren nyertek felvtelt, 61 szzalkuk az els, 19 szzalkuk a msodik s 10 szzalkuk a harmadik helye megjellt intzmnybe.

A kormnyzati szndk – a jelentkezk szmnak ltalnos cskkense – teljeslt, s arnyaiban nvekedett a mszaki s termszettudomnyos terletre jelentkezk szma. Egy jelentkez tlagban tbb mint hrom helyre jelentkezett, amit a azzal sztnztek, hogy egy felvteli eljrsi djrt hrom helyre lehetett beadni a lapot.

Mg mindig sok a gazdasgi, a blcsszettudomnyi s a jogi terletre a jelentkez fiatalok szma. Ezen kpzsi terleteken az llamilag tmogatott keretszm – s ennek kvetkeztben a bejutsi esly – cskkense vrhatan tovbbi trendezdst eredmnyez majd a jvben. Hossz tvon az az intzmny lesz npszer, illetve mkdkpes, ahol szles a kpzsi knlat, illetve magas sznvonalak az oktatsi krlmnyek, felttelek.

A htrnyos helyzet jelentkezk szma 311 volt, a halmozottan htrnyos helyzetek pedig 176, teht sszesen 487 f kapott tbbletpontokat a szocilis helyzete alapjn. Ezeknek a dikoknak a szma az idn sem ri el az llamilag tmogatottak egy szzalkt, ezrt Tatai-Tth Andrs szerint a kormny tovbbi intzkedseket tervez – elssorban a korai segtsgadsban, htrnykompenzlsban.

A Fidesz reakcija

gh Pter (Fidesz) orszggylsi kpvisel reaglt Tatai-Tth Andrs sajttjkoztatjra: szerinte az oktatspolitikus nem a lnyeges dolgokrl beszlt. Nem esett sz a tandjrl, amellyel az ellenzki prt szerint a kormny elzrja a fiskolkra, egyetemekre vezet utat a szegnyebb csaldokbl szrmaz fiatalok eltt. A kzlemnyben felhvja a figyelmet arra is, hogy meg kell adni az embereknek a lehetsget, hogy – npszavazs tjn – vlemnyt mondjanak a tandjrl.
vissza