Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Hat magyar llampolgrt, kztk ngy gyereket menektettek ki a Gzai vezetbl

2023.11.16

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Közel-Keleten továbbra is kétségbeejt a biztonsági helyzet. Felidézte, hogy összesen tizenöt magyar állampolgárral tartották a kapcsolatot Gázában. Sokáig nem volt lehetségük, hogy elhagyják az övezetet a biztonsági körülmények miatt.

 
 

"Két héttel ezeltt kaptuk a hírt, hogy megindulhatnak a külföldi állampolgárok, elhagyhatják Gázát" - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, hogy ezt követen egyeztetett izraeli és egyiptomi kollégáival, akik megígérték: Izraeli oldalról kiengedik, Egyiptomi oldalról beengedik a magyar állampolgárokat, amint elérik a rafai határátkelt.

 
 

A megállapodásunk után viszonylag rövid idvel nyolc magyar állampolgár palesztin családtagjaikkal együtt ki is tudott jönni a Gázai övezetbl" - húzta alá.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy heten ott maradtak, majd két héten keresztül a biztonsági körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy átkeljenek Egyiptomba. Ráadásul többen sebesülést is szereztek.

A külgazdasági és külügyminiszter ezt követen bejelentette, hogy hat magyar állampolgár, köztük négy gyerek, valamint két palesztin családtagjuk egy hosszú, egész napos folyamatot követen nemrég átléptek Egyiptomba, ott pedig a kairói magyar nagykövetség munkatársai várták ket.

 

"Most már egy kisbusszal Kairó felé tartanak, ahol a szállásuk biztosított" - mondta Szijjártó Péter hozzátéve, hogy k a héten már meg is érkezhetnek Magyarországra. Egy magyar állampolgár úgy döntött, hogy Gázában marad, nem élt a felajánlott lehetséggel. Vele továbbra is kapcsolatban lesznek.


vissza