Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Horvtorszg bevezeti a sorkatonasgot, Szerbiban fontolra vettk

2024.02.27

A horvát kormányf alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelez katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart. Négy kiképzközpontot és laktanyát jelöltek ki a horvát sorkatonák felkészítésére Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovárban, ahol 650 oktató képezi ki a hadköteleseket – írta a Jutarnji list.

Két hete még csak a tervek között szerepelt a sorkatonai szolgálat bevezetése. Három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a védelmi tárca, amit az államfnek és a miniszterelnöknek terjesztettek be véleményezésre.

A jelek szerint a tervet – három hónapos kötelez katonai alapképzés formájában – gyorsan véglegesítették annak ellenére, hogy Andrej Plenkovics kormányf a kötelez sorkatonai szolgálat bevezetésével kapcsolatos kérdésre kategorikusan kijelentette: szóba sem jöhet. Igaz, nem zárta ki annak a lehetségét, hogy a vezérkar javaslatára „valamilyen tanfolyamot” indítanak – emlékeztetett a horvát Index.

A köznyelvben mindenki kötelez katonai szolgálatnak hívja a képzést, amely valamennyi, a 18. életévét betöltött fiatalember számára elírt, a nk pedig önkéntesen vehetnek benne részt.

A védelmi minisztérium és a vezérkar szerint a három hónap bven elég a képzésre, amely során a fiatal katonák ernléti felkészítése mellett az elemi hadászati ismeretek elsajátításán lenne a hangsúly. Ebbe beletartozik a gyalogsági kézifegyverek használata. Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánynak, majd a törvényhozásnak is.

A becslések szerint az évi tizenhétezer fiatal közül tizenötezer végezné el a katonai alapképzést, míg a többiek egészségi okokból mentesülnének, lelkiismereti okokból pedig megtagadhatnák a szolgálatot. Ez utóbbi esetben kötelez polgári katonai szolgálatba sorolnák át ket. Laapértesülések szerint a három hónapos katonai képzés nem befolyásolja a fiskolai oktatást, amelynek órái rendszeresen látogathatók.

Horvátországban 2008-ban sznt meg a sorkötelezettség, amit módosított formában jövre állítanak vissza. A vezérkar és a védelmi miniszter meggyz érvei szerint vissza kell állítani a kötelez katonai szolgálatot Szerbiában, ehhez azonban pénzügyi, logisztikai és egyéb feltételeknek is teljesülnie kell – jelentette ki nemrég a szerb államf. A javaslatot májusban mérlegeli a katonai vezetéssel, és ha támogató döntés születik, beterjesztik a törvényhozásnak – mondta Aleksandar Vucsics.

Azt megelzen a védelmi minisztérium már viszonylag részletesen összefoglalta elképzelését. A sorkatonai képzés négy hónapig tartana, és minden, a nagykorúságát elér fiatalember számára kötelez lenne.

Aki nem hajlandó fegyverforgatásra, annak alkotmányos joga a civil szolgálat – közölte a védelmi miniszter. Milos Vucsevics, akit egyébként a miniszterelnöki tisztségre is esélyesnek tartanak, Koszovó „felfegyverkezésével” indokolta a sorkötelezettség visszaállítását.

A sorkatonaság bevezetését egyelre nem tervezi a kormány – ez volt a lényege a magyar védelmi miniszter novemberi értékelésének. A harcászati kiképzésen továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerzdéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt. A Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A legtöbb európai NATO-tag – hat ország kivételével – megszüntette a sorkötelezettséget, majd az ukrajnai háború kitörése után néhol felmerült a visszaállítás ötlete. Ez azonban politikai vitákat gerjesztett.

Olaf Scholz német kancellár kereken elutasította védelmi miniszterének a kötelez katonai szolgálat ismételt bevezetésére irányuló javaslatát.

Franciaországban mérlegelik, hogy kötelezvé teszik a jelenlegi „könnyített katonai szolgálatot”, amelynek során a fiatalok a haza érdekében egy hónapig „önkénteskedhetnek”. Ha elfogadják a javaslatot, a harminc napot katonai létesítményekben kellene leszolgálniuk.

Hollandiában és Romániában fontolóra vették, Litvániában és Svédországban pedig visszaállították a sorkötelezettséget.


vissza