Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Napokon bell az lelmiszerek is elfogyhatnak Nmetorszgban, egyre nagyobb a kosz

2024.01.16

A tél még hosszú, kitartunk, üzenték a gazdák a német kormánynak, ha nem teljesítik követeléseiket. Újabb tüntetésekre szólítottak fel a gazdaszövetségek. Hétfn hatalmas tömeg tüntetett Berlinben a baloldali kormány ellen. Olaf Scholz kormánya egyre közelebb áll a bukáshoz. 

 
 

Hétfn gazdálkodók és szállítmányozók ezrei gyltek össze nehézgépekkel a berlini Brandenburgi kapu környékére szervezett tüntetésre. Becslések szerint jóval több mint 5000 járm, traktor és teherautó érkezett a fvárosba – idézték német lapok a rendrség szóvivjét. Az egy hete kezddött országos tiltakozásokon a gazdák a szövetségi kormány megszorító politikája, a több mint 70 éve fennálló mezgazdasági gázolajkedvezmény megszüntetése ellen tüntettek. A kormány, látva a gazdák haragját, visszavonta a mezgazdasági gépjármvekre kivetni kívánt adó törlését.

A Német Gazdák Szövetsége azonban minden intézkedés eltörlését követeli. A gazdálkodók elnöke, Joachim Rukwied a Brandenburgi kapu eltt mondott beszédében az adóemelések eltörlését követelte, hogy a gazdák továbbra is "biztosíthassák az élelmiszer-ellátást". Amíg ez nem történik meg, addig a traktorokat nem távolítják el az utakról. Fontos része vagyunk Németországnak, jobb, ha ezt nem felejti el – mondta Rukwied a már az emelvényen álló Christian Lindner pénzügyminiszternek.

Lindner felszólalását a gazdák viharos tiltakozása kísérte bekiabálásokkal, tehénkolompok kongatásával. A pénzügyminiszter azt mondta: "Megértem a tiltakozást, a tiltakozás jogos és békés." De nem sikerült csillapítania a gazdák haragját. Ugyanis közölte: a mezgazdasági gázolaj támogatásának csökkentését nem vonják vissza azonnal.A Brandenburgi kapunál tartott demonstrációval egy idben zajló Green Week mezgazdasági vásáron a mezgazdasági és környezetvédelmi szervezetek szövetsége január 20-ra ismét tüntetésre szólított fel. „Elegünk van!" – közölték. A költségeket fedez termeli árakat és tisztességes földárakat követeltek. 

A Bajor Gazdák Szövetsége korábban azzal fenyegetzött, hogy megakadályozza a németországi élelmiszer-ellátást.

 

Eddig tartózkodtunk az infrastruktúra, például az élelmiszer-ellátás blokkolásától – mondta Günther Felßner, az egyesület elnöke az Augsburger Allgemeinének, kilátásba helyezve, hogy ez megváltozik.

Holger Hennies, az alsó-szászországi LandVolk elnöke közölte: Kitartunk. A tél még hosszú. Csak figyelmeztetni tudom a politikusokat, hogy másként kormányozzanak, mint ahogyan jelenleg teszik.

A közvélemény-kutatások adatai is azt jelzik, hogy ami jelenleg a német utcákon történik, az több, mint a gazdák tiltakozása: ez lázadás a kormány ellen. A lakosság többsége támogatja a gazdák követeléseit, 45 százalék pedig maga is utcára vonulna, hogy tiltakozzon a kormány politikája ellen.

 

A BILD INSA felmérésébl kiderül, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák követeléseit, és mindössze 22 százalék ellenzi a tiltakozást. A Forsa felmérése szerint pedig a megkérdezettek 81 százaléka megérti a gazdálkodók útlezárásait. Csak 18 százalék ellenzi azt.

Olaf Scholz kancellár népszerségi mutatója 19 százalékra zuhant, és a németek kétharmada már leváltaná posztjáról.


vissza