Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Kultra

Megvan a Sznhz- s Filmmvszeti Egyetem j rektora

2023.08.29

A nemzetközileg elismert Sepsi Enik lesz a Színház- és Filmmvészeti Egyetem új rektora, miután a szenátus 16 szavazattal támogatta. Az egyetem kuratóriuma holnap várhatóan megersíti a döntést.

Támogatta Sepsi Enik jelölését a rektori pozícióra a Színház- és Filmmvészeti Egyetem (SZFE) szenátusa – közölte a Színház-és Filmmvészeti Egyetem a Magyar Nemzettel. 

Az elz rektor, a nagyszer színész Rátóti Zoltán súlyos szívmtéte miatt mondott le a rektori posztról.A szenátus 16 tagja támogatta Sepsi Enik jelölését a posztra, így a testület támogatást kérve küldi tovább az egyetemet fenntartó Színház- és Filmmvészetért Alapítvány kuratóriumának, amely kedden foglal majd állást a kinevezés kérdésében, várhatóan támogatni fogja Sepsi Enikt. A döntést követen az új rektort a köztársasági elnök nevezi majd ki.

 
 

Sepsi Enik nemzetközi szinten is elismert professzor,  a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Mvészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetje. Az ELTE-n magyar-francia szakon végzett 1993-ban, majd doktori tanulmányait

1996 és 2000 között a Sorbonne-on és a párizsi École Normale Supérieure-ön, késbb az ELTE Irodalomtudományi Doktori Programjában is folytatta.

Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, a színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány.

 

Sepsi Enik 2010-ben megkapta a francia miniszterelnöktl az Akadémia Pálmák Lovagi fokozata kitüntetést (Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques), a tudomány, az oktatás és a francia kapcsolatok terén elért kiemelked eredményért, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.

Emlékezetes, hogy az SZFE modellváltás eltti, Ascher Tamás és Máté Gábor által mozgatott vezetése egy bulvárdramaturgot akart rektornak, így gyakorlati és szimbolikus értelemben is jelents különbség, hogy egy nemzetközileg elismert professzor vezeti az intézményt.


vissza