Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

A norml menetrend szerint zajlanak majd az szi rettsgi vizsgk

2020.09.23

A normál menetrendben zajlanak majd az szi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

Az állami köznevelési intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felels hivatal vezetje a lap szerdai számában közölte: a korábbi szi idszakokhoz képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám.

A szokásosnál több lesz az emelt szint érettségi, és most vizsgáznak azok is, akik elre hozott érettségit akartak tenni tavasszal, de akkor nem lehetett azokat megtartani. A nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi idszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védtávolság. Egyelre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket - jelezte.

Elmondása szerint mködik a hibrid oktatása rendszer, hiszen amelyik osztály karanténba kerül, az arra az idre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást. Tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is.

Azonban egyre több helyen jut be az iskolába a fertzés - emelte ki. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt. Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ – jegyezte meg.

 

Tájékoztatása szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, nem tapasztalható pánikhangulat az intézményekben. A járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak. A tankerületek tanévkezdéskor már rendelkeztek ferttlenítszerekkel, és érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is - tette hozzá.

Hajnal Gabriella beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest 12 ezer fvel 120 ezerre emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya. Jelenleg 84 483 pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mintegy kétezerrel több, mint 2019-ben.

Kitért arra, hogy az iskolák zömének sikerült iskolart találni, de van néhány intézmény, ahová még keresik a megfelel szakembert. Jelenleg is zajlanak a képzések. A Klebelsberg Központhoz eddig szinte csak pozitív tapasztalat érkezett a tevékenységükrl az iskoláktól - tette hozzá.

A Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy zökkenmentesen zajlik a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése. Megfogalmazása szerint a módosított alaptanterv nem alapjaiban rengeti meg a világot. Inkább módszertanban, szemléletben és bizonyos tananyagrészek, témakörök átcsoportosításában van változás, illetve megntt a pedagógusok szabadsága a tananyag tervezésében is - mutatott rá.

A tankönyvek késedelmes érkezésére nem volt panasz az idén, és az ingyenes tankönyvek mellett 106 ezer tanszercsomagot is sikerült kiosztani a rászoruló diákoknak, 765 millió forint értékben - tájékoztatott Hajnal Gabriella.

 

vissza