Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Szigor vintzkedsek mellett tehetnek szakmai vizsgt a szakkpzsben tanulk

2021.04.12

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképz intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.

A technikumokban és szakképz iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenrzése. A gyakorlati vizsgákat a járványhelyzetre tekintettel tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg az iskolai rendszer szakképzésben - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felels helyettes államtitkár a közleményben. A gazdaság újraindításához nagy szükség van a versenyképes szaktudással bíró, tehetséges fiatalokra, de változatlanul elsdleges fontosságú az emberek egészségének védelme, a fertzési kockázatok mérséklése. Ennek érdekében a szaktárca a tavaly május-júniusi vizsgaidszak tapasztalatait figyelembe véve már dolgozik az idei szakmai vizsgákra vonatkozó szabályozás kialakításán. 
A szakképzésben fokozottan ügyelni kell a vizsgák szakmai színvonalának megtartására. Az elsajátított gyakorlati tudás számon kérése különösen a szabályozott szakmák, mint például betegellátás, -ápolás vagy a veszélyes berendezések javítása, karbantartása esetén kiemelt jelentség. Csak így garantálható, hogy a sikeresen vizsgázók a munkaterületük minden feladatának ellátásához szükséges összes kompetenciával rendelkezzenek - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követ idszakban szervezhetik majd meg az intézmények. A szakképzés lényegét jelent gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott idpontban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan, a tavaly bevált megoldásnak megfelelen kis létszámmal, az elírt védtávolság biztosításával,  az óvintézkedések betartásával kell lebonyolítani - írták.


vissza