Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Hov utazzunk 50 ezer forintbl?

2007.03.27

 Hov utazzunk 50 ezer forintbl? Aki 50 ezer forintbl Nyugat-Eurpba menne, az ne kszljn nagy dorbzolsra. Ennyi pnzbl elssorban a csavarogni vgyk jhetnek ki, azok, akik leginkbb a helyiek mindennapjait szeretnk feltrkpezni, a mzeumltogats s stahajzs nehezen finanszrozhat. Aki mgis erre vgyik, az vagy nagyobb kltsgvetssel vagy nagyon rvid idvel szmoljon – elssorban az 5-20 eurs mzeumi belpk, az 1-2,5 eurs buszjegyek, a 20 eur krli, olcsnak tekinthet ttermi programok vagy a 2-3 eurs kvrak miatt.

Azrt egy hrom-ngy napos htvgt a legtbb vrosban ki lehet hozni ennyibl – Oslban, a vilg legdrgbb vrosban pldul nem, de Amszterdamban vagy Berlinben igen. Fapados lgitrsasggal 20 ezer forint alatt az sszes eurpai clpont meghdthat, a fennmarad 120 eur pedig kt-hrom jszakra knyelmesen eloszthat. A legtbb vrosban lehet tallni olcs hosteleket, ahol 15-20 eurrt arnylag knyelmes s tiszta szobt, rosszabb esetben kollgiumot vehetnk ignybe, a napi 20 eurs kltpnz pedig ha mzeumltogatsra s nagy kocsmai srzsekre nem is, de egy kis csavargsra s boltbl val nelltsra elegend.

Kzelsge miatt a legolcsbb nyugati lmny termszetesen Bcs, ahov 5400 forintrt visz vonat s 4 ezerrt busz, de a 7500 forintos ngynapos htvgi jeggyel a bcsi tmegkzlekeds is ignybe vehet – br tl sok ellenr nincs, a 62 eurs bntets elg nagy rvgs a pr napra tervezett bdzsben. Bcstl tvolabbi helyekre ltalban olcsbb replni, mint vonattal vagy busszal menni. Velencbe van ugyan busz 10 ezer forintrt, Milnba 14-rt, Berlinbe 15-rt, de ezek kedvezmnyes rak, amelyeket online foglalssal, dik-, ifjsgi vagy egyb kedvezmnnyel lehet ignybe venni.

Aki teht valban lvezni szeretn a nyugati letet, annak napi 50-60 eurval mindenkppen szmolnia kell, ami a legolcsbb repljeggyel egytt mr 60-70 ezer forintos ttel.

Egy ht Kelet-Eurpban vagy a Balknon

Kzelsge s olcssga miatt a trsgben vonatozssal-buszozssal lehet a legtbbet sprolni. Ha a fapadosok nagyjbl 20 ezres legolcsbb repjegyrait vesszk alapul, hamar nyilvnvalv vlik a klnbsg: Prgba oda-vissza 10 000 forintba kerl a buszjegy, vonattal Pozsonyt komrni tszllssal 3000 forintrt, Brnt 6000-rt lehet elrni s onnan hazajutni. Szarajevba 12 ezer a vonatjegy, Zgrbba 7500, Erdlybe brhova el lehet jutni 3-5000 forintbl, aki pedig Krakkt akarja ltni, annak 6 ezret kell fizetnie az oda-vissza buszjegyrt. Belgrdba 10 ezer, Pozsonyba a vonathoz hasonlan 3000 forint az oda-vissza buszjegy.

Kelet-Eurpban s a Balknon a legtbb helyen az 50 ezer forintos bdzsbl knyelmesen el lehet tlteni egy hetet, radsul ebbe mr belefr a kocsmzs, klvrosi ttermi vacsora s idnknt a mzeumltogats is. Ekkora kltsgvetsbl megengedhetnk magunknak egy rvidebb trt vidken: Csehorszgban Brnban s a Cseh-Morva-dombsg falvaiban, Boszniban Szarajevban, Mostarban s a tengerparton, vagy akr Erdly vrosaiban is gyorsan eltelik az utazsra sznt egy ht. Szllst (Prgban csak dormitriumot, azt sem a belvrosban) egy kis utnajrssal 10 eur krl mr lehet tallni a legtbb helyen, a helyi tmegkzlekeds s az orszgon belli vonatozs olcsbb, mint Magyarorszgon.

A balti llamok a tvolsg s a Budapestrl indul fapadosok hinya miatt kiesnek ebbl a kategribl. Busszal-vonattal Krakk-Vars-Vilnius tvonalon ugyan meg lehet vele prblkozni, de ez csak a menetidt tekintve 20-24 ra, s krlbell 11 ezer forintba kerl – egy irnyba.

Erdlyi vendghzat 5-10 eur per ftl lehet tallni egy jszakra, az tel is olcsbb, mint Magyarorszgon, nem is beszlve a plinkrl – barti trsasgok oda-visszautazssal, kiads tkekkel s trkkal b egy hetet is eltlthetnek a Szszsgban, Szkelyfldn vagy akr Hromszken.

Egzotikus utak

A bevllalsabbak egzotikusnak tekinthet helyre is eljutnak ennyibl: Isztambulba. Aradig 20 eur minibusszal, onnan pedig egy Balkan Flexipass nev vonatjeggyel 26 ves kor alatt 49, a felett 90 eur az oda-vissza tra szl vonatjegy, amit a 30 dollros trk vzummal megtoldva 90 illetve 140 eurrt, vagyis 23-35 ezer forintrt lehet teljesteni. Isztambulban a legolcsbb szlls 10, de tlagosan inkbb 15 eur, s legalbb ennyibe kerl a napi lelemadag s a tmegkzlekeds. Az utazs utn megmarad pnzbl teht 2-3 napot tudunk a vrosra sznni. Az oda-vissza t ktszer 36-40 ra Budapestrl, ami ezzel a pr nappal kiegsztve egyhetes programnak grkezik.

Nyugat-Eurpban a (tmeg)kzlekeds a legnagyobb rvgs a htizskosoknak, keleten vagy a Balknon viszont ltalban olcsbb, mint Magyarorszgon. ppen ezrt, ha nyugatra indulunk, rdemesebb egy vrost alaposan megismerni, mint ssze-vissza utazgatni, keleten viszont btrabban kzlekedhetnk.

A legolcsbb itthon

Kulcsoshzak s falusi turizmus - Magyarorszgon ez a legolcsbb lehetsg a kikapcsoldsra. A kulcsoshzak rai az elhelyezkedsktl, felszereltsgktl s megkzelthetsgktl fggnek, a legolcsbb napi 500, a legdrgbb 2500 forint egy fre – turizmus ltal sjtott helyeken, pldul a Balatonon akad 12 ezer forintos is, ez azonban ltalban nem jellemz. Napi 2-3000 forintos bevsrlssal s oda-vissza utazssal is szmolva egy-kt hetet lehet eltlteni az tvenezres keretbl. Egy tlagos mtrai turistahzba Budapestrl 1500 forintbl lehet eljutni vonattal s busszal, s plusz 2000 forintos napi szllskltsggel szmolva az egy ht 17 000 forintba kerl – a tbbi marad kikapcsoldsra, frdre, fzsre. A falvakban lv portkon s vendghzakban leggyakrabban 3-5 ezer forintos knlattal tallkozni egy jszakra.

Budapesten s vidken a legolcsbb kollgiumokban, dikszllsokon vagy hostelekben aludni. Budapesten is van olyan hostel, ahol 1500 forintbl meg lehet szllni egy napra – ez tbbgyas szobban rtend mindenfle extra nlkl, de legalbb a belvrosban. Klfldi htizskosok 3000 forintrt ifjsgi szllst vagy kzel ugyanennyirt ktgyas szobt is tallhatnak.

A kollgiumok a tantsi sznetekben kirlnek, ilyenkor j esllyel lehet szobaszerzssel prblkozni. Az ruk 1500-2000 forint krl van, a legtbb kollgiumnak azonban ez nem profilja, gy a honlapjukon is jobbra csak a telefonszm van fltntetve, amin rdekldni lehet a kltsgek fell. A fenti rakkal szmolva pldul egy szegedinek egy budapesti kiruccans a kvetkezkppen alakul: 5000 forint a retrvonatjegy, a kollgiumi szllst 5 napra, napi 2000 forinttal szmolva 35 ezer marad klteni – ennyibl, valljuk be szintn, knyelmesen ki lehet jnni mzeumbelpkkel, llatkerttel, tteremmel egytt vagy akr msfl htig is, igaz nmikppen szkebbre fogva az ignyeket.

Wellness

Egy tlagos nyugat-magyarorszgi ngycsillagos wellnessszllodban 20-25 ezer forint egy ktgyas szoba egy estre, amihez plusz napi 5000 a flpanzi. Kt embernek egy hromnapos, ktjszaks htvge flpanzival s korltlan frd-, medence- s szaunahasznlattal 70 ezer forint – s akkor ne busszal rkezznk, ehhez hozzjn krlbell 10 ezer forint benzin, s gy marad napi 5000 forint kltpnz fejenknt. Ez nem sok, de az ebd s nmi nassols s egy j bor kijn belle. Egy wellnessprofil hazai szllodban, luxuskrlmnyek kztt teht hrom napot lehet pihenni.

Ennl anyagilag kedvezbb megolds panziban szobt brelni 6000 forintrt, s onnan tjrni a (terml)frdbe. Egy hotelhez tartoz frdbe tlagosan 1500 forint a belp, amit 1000 forintos szaunabelp, leped- vagy akr frdsapka-klcsnzs slyosbt, de ez sszesen sem tbb 3000 forintnl. Ennek nyilvnval htrnya, hogy a reggeli utn nem lehet frdkpenyben leballagni a szaunba, cserbe viszont nhny nappal tovbb lvezhetjk a szabadsgot.

s vgl…

Sokakat elcsbtanak az utazsi irodk ajnlatai, amelyek pldul egy ht tunziai dlst knlnak 35 ezer forintrt. Ha jobban utnanznk, hamar kiderl: ezek az rak tartalmazzk a repljegyet, a reptri transzfert, a szllst, a flpanzis /all inclusive elltst, a magyar nyelv idegenvezetst, viszont a reptri illetk s a biztosts kln fizetend, ami kapsbl dupljra emeli ezt az rat. s akkor mg nem is kltttnk. Egszen biztos teht, hogy 50 ezres kltsgvetsnkbl nem tudjuk elhagyni Eurpt. Egyedl taln a Boszporuszon tstlva…
vissza