Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

PM: nincs javaslat az rfolyamsv eltrlsre

2007.03.21

 PM: nincs javaslat az rfolyamsv eltrlsre „Az rfolyamsvrl a kormny s a jegybank kzsen dnt, jelenleg nincs olyan javaslat, amelynek alapjn errl trgyals folyna" – fogalmazott a szakllamtitkr.

Elmletileg egyetrt a szaktrca azzal, hogy a lebeg rfolyam jobb az inflcis clkvets rendszerben, ugyanakkor az rfolyamsvbl add korlt a gyakorlatban nem okoz problmt az inflcis clkvetsben. A Magyar Nemzeti Bank ltal kitztt 2008. vi inflcis cl elrshez ugyanis nincs szksg olyan ers rfolyamra, amelyet a 30 szzalkos intervencis sv szle akadlyozna meg – tette hozz Kovcs lmos.

„Gyakorlati oldalrl nem ltunk ers rvet arra, hogy ezt az elmleti problmt a sv vltoztatsval kezeljk” – kzlte a szakllamtitkr. A szabadon lebeg valutk sort - gy az izlandit, az j-zlandit vagy a lengyelt - lehet pldaknt felhozni arra, hogy ilyen rendszerben sokkal nagyobb az ingadozs, mint a svhoz kttt forint esetben - jelezte Kovcs lmos, aki gy vlte, hogy a magyar gazdasg szmra elnys a nemzeti valuta viszonylag szk tartomnyban tartott mozgsa.

A mindkt irnyba lebeg rfolyam "nagyon knnyen a tl nagy kilengsek lehetsgt hordozza", hiszen a gazdasgi fundamentumokat gyakran fellrja a spekulci, hogy befolysolja az rfolyam-, illetve kamatok alakulst - mutatott r a szakllamtitkr, hozztve, hogy ez is a jelenlegi rendszer fenntartsa mellett szl.

"A tapasztalatok szerint az rfolyamrendszer megvltoztatsa mindig nehezen kiszmthat kvetkezmnyekkel jr a piacon, ami jabb rv amellett, hogy nagyon vatosnak kell lenni" - mondta Kovcs lmos.

A szakllamtitkr szerint mg Kna s Japn esetben egyrtelm, hogy a fundamentumok, gy a tarts foly fizetsi mrleg-tbblet ersebb valutt indokolna, addig Magyarorszgnak nincs fizetsi mrleg tbblete, gy a fundamentumok oldalrl nem indokolt az ersebb rfolyam, noha a piacon ezt vrjk egy esetleges sveltrls kvetkezmnyeknt.
vissza