Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Vilggazdasg

Hatalmas a pnik, ebbl nagy baj lehet a vilggazdasgban

2023.11.07

Mára az alacsony vízszint miatt annyira súlyossá vált a helyzet a Panama-csatornában, hogy novembertl februárig szigorú kvótákat szabtak ki, ami felboríthatja a világkereskedelmet, és súlyos hatással lehet a világgazdaság egészére nézve is. A szk kvóták miatt rengeteg hajó kénytelen ugyanis megváltoztatni az útvonalát a Szuezi-csatorna felé, ami horribilis szállítási költségekhez vezet.

 
 

A Panama-csatorna forgalmát az éghajlatváltozás hatásai korlátozzák. A csapadékhiány következtében a panamai Gatun-tó 1950 óta a legsekélyebb. A probléma annyira súlyos, hogy kvótákat szabnak ki arra vonatkozóan, hány hajó haladhat át rajta, ami az energia, a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek kereskedelmét rontja, mivel a kizárt fuvarozók több ezer extra kilométert kénytelenek hajózni a szállítás érdekében.

A korlátozások ebben a hónapban kezddtek, és legalább februárig tartanak – közölte a csatorna kezel hatósága. A kizárt hajók kénytelenek megváltoztatni az útirányt a Szuezi-csatorna vagy a Magellán szoros felé, ami legalább egy héttel meghosszabbítja az Egyesült Államok keleti partvidéke és Kína közötti utat. Így a hajók több üzemanyagot égetnek el, ami magasabb szállítási költségekkel jár.

Ez valóban egy katasztrófa, amely lassított felvételen játszódik le – mondta a Blommbergnek Peter Sand, az oslói székhely Xeneta vezet elemzje, amely az óceáni és légi árufuvarozási piacokat elemzi.

A súlyos forgalomkorlátozások különösen nagy kihívást jelentenek a propánkereskedknek. Az amerikai kormány elrejelzése szerint az Egyesült Államok várhatóan 12 százalékkal több propánt exportál ezen a télen a tavalyihoz képest - írja az Economix.hu. Az export nagy részének a csatornán kell keresztülhaladnia, és az ottani késések költségesek lehetnek a szállítók és a fogyasztók számára egyaránt.

A Panama-csatorna hatóságának adatai szerint 2022-ben körülbelül 38,4 millió tonna gabona ment át a csatornán – túlnyomó többsége keletrl nyugatra haladt. Ha a várakozási id túl hosszú, egyes mezgazdasági kereskedk fontolóra veszik a gabonák átirányítását a Szuezi-csatornára. Az is lehetséges, hogy az Európából Dél-Amerika nyugati partjaira irányuló mtrágyaszállítmányokat felváltják az Ázsiából származó áruk.


vissza